Conducatorii auto

10 sfaturi pentru a conduce în siguranță iarna

Conducerea în condiții de iarnă poate fi foarte periculoasă, mai ales în momente și zone cu manifestări extreme ale vremii. Trebuie să fiți conștienți de măsurile de precauție suplimentare pe care trebuie să le luați dacă nu aveți de ales și trebuie să conduceți un autovehicul în aceste condiții.

Iată câteva sfaturi oferite de specialiști pentru ca deplasarea voastră pe drumuri să fie în condiții de deplină siguranță:

• Cel mai bun sfat pentru condiții meteorologice severe de iarnă este să evitați deplasarea. Nu există niciun motiv să vă puneți în pericol dacă nu este necesar să conduceți pe zăpadă și gheață.

• Dacă trebuie să conduceți pe vreme de iarnă, asigurați-vă că acordați timp suplimentar pentru a conduce dintr-un loc în altul. Asigurați-vă că nu vă grăbiți să ajungeți nicăieri. Veți fi forțat să conduceți cu viteze mai mici decât cele normale și este mai probabil să fiți blocat de evenimente rutiere nedorite.

1. PREGĂTIȚI-VĂ MAȘINA

Chiar și cele mai minore defecțiuni pot cauza probleme majore de siguranță în timpul iernii. Dacă se impune, verificarea mașinii dumneavoastră într-un service vă va asigura că orice probleme sunt identificate și rezolvate. 

Ar trebui să vă asigurați cel puțin că luminile, frânele, anvelopele, ștergătoarele de parbriz și bateria mașinii sunt toate în stare perfectă înainte de orice schimbare a vremii. 

De asemenea, verificați și puneți la punct toate fluidele auto. Un amestec 50-50 de apă și antigel oferă cea mai bună protecție împotriva daunelor severe ale motorului cauzate de blocul motor înghețat sau crăpat. Reparația va costa mult mai mult decât o sticlă de antigel. 

2. FOLOSIȚI ANVELOPELE POTRIVITE

Firul minim legal al anvelopei în lunile de iarnă este de 3 mm – care este aproape dublul cerinței de fir minim al anvelopei de 1,6 mm în orice alt sezon. Așadar, cel puțin, asigurați-vă că anvelopele dvs. sunt în parametric legali pentru condusul pe timp de iarnă, dar luați în considerare și să investiți în niște anvelope de iarnă sau pentru toate anotimpurile. 

3. ELEMENTE ESENȚIALE DE LUAT LA DRUM

Oricât de lungă ar fi călătoria, nu vă bazați doar pe sistemul de încălzire al mașinii pentru a face față temperaturilor scăzute. Purtați haine suficient de calde și luați cu voi un recipient cu o băutură caldă împreună cu o gustare. Mai ales în situații cu trafic intens. Bateria telefonului complet încărcată este, de asemenea, utilă în cazul unei avarii.

Iată o listă cu alte elemente esențiale care pot fi găsite în mașină pe tot parcursul iernii:

  • O pătură caldă
  • Lanternă
  • Cizme de cauciuc
  • Materiale pentru dezghețare
  • Racletă
  • Cazma/Lopată
  • Triunghi de avertizare de urgență

4. NU VĂ GRĂBIȚI SĂ PLECAȚI

Este important să aveți o vizibilitate foarte bună pe toate geamurile înainte de a porni în călătorie. Mulți oameni nu se gândesc să-și aloce timp în fiecare dimineață pentru a dezgheța și dezaburi geamurile mașinii în mod corespunzător, ceea ce le îngreunează deplasarea sau, mai rău, crește riscul provocării de accidente.  

Folosiți apă călduță (niciodată fierbinte sau clocotită), o racletă de gheață și un dispozitiv de dezghețare în timp ce porniți motorul pentru a accelera procesul. Asigurați-vă că toate ferestrele sunt curățate de gheață, zăpadă și abur înainte de a pleca.

5. ADAPTAȚI CONDUSUL

Reduceți întotdeauna viteza și păstrați o distanță mai mare decât de obicei între dvs. și mașina din față pentru a putea frâna în siguranță.

Evitați în permanență frânarea și virarea bruște, în special în apropierea curbelor. În schimb, treceți mai devreme într-o treaptă inferioară și lăsați-vă viteza să se reducă ușor înainte de a apăsa ușor frâna pentru a evita derapajul. Dacă derapați, nu intrați în panică. Virați ușor în derapaj pentru a vă îndrepta și a recăpăta controlul.

Utilizați o treaptă inferioară pentru a oferi mai multă tracțiune. Vehiculul dumneavoastră va avea mai puține șanse să accelereze rapid dacă începe să alunece pe un drum înghețat dacă este condus într-o treaptă inferioară. Nu utilizați niciodată sistemul de control al vitezei de croazieră (pilotul automat) în de iarnă.

6. PĂSTRAȚI MAȘINA BINE VENTILATĂ

Condensul în mașini este un fenomen firesc și preponderent în condiții de îngheț, deoarece există o diferență mai mare de temperatură și niveluri de umiditate în interiorul și exteriorul mașinii. Acest lucru se poate acumula în timpul unei călătorii, ceea ce poate fi periculos dacă vizibilitatea scade. Încălzitoarele pornite complet pot duce, de asemenea, la stări de somnolență – crescând nevoia de aer proaspăt. 

Evitați utilizarea setărilor de recirculare a aerului în timpul iernii, deoarece aceasta închide orificiile de ventilație care permit aerului exterior să intre în mașină. Deschiderea ușoară a ferestrelor va ajuta, de asemenea, la crearea unui echilibru mai mare.

7. ATENȚIE LA SISTEMUL ABS

Majoritatea mașinilor moderne au sisteme de frânare antiblocare (ABS), dar nu ar trebui să se bazeze prea mult pe el, mai ales în condiții periculoase. ABS folosește senzori pentru a preveni blocarea roților în timpul frânărilor puternice, prevenind derapajul. Acest lucru permite șoferului să mențină controlul direcției în timpul frânării, dar în cele din urmă ABS funcționează mai puțin eficient pe suprafețe alunecoase.

Prin urmare, deși este un dispozitiv de siguranță incredibil de util, nu înlocuiește conducerea precaută.

8. LUMINILE DE CEAȚĂ

Condițiile mai reci și mai umede duc la ceață și în cele din urmă la scăderea vizibilității la volan. Conducerea prin ceață necesită o abordare mult mai precaută, deși, conform Codului Rutier, nu trebuie să folosiți luminile de ceață decât dacă vizibilitatea este grav afectată.

Opriți-le când vizibilitatea se îmbunătățește, altfel ele pot deranja pe alți șoferi pot eclipsa luminile de frână.

9. PREGĂTIȚI-VĂ PENTRU MAI PUȚINĂ LUMINĂ

Mai puțină lumină solară înseamnă că drumurile vor fi aglomerate adesea în întuneric total sau în timpul răsăritului și apusului soarelui. Rezultatul este multă strălucire de la lumina soarelui și de la faruri, așa că asigurați-vă că parbrizul este curat în interior și în exterior pentru a reduce efectele orbitoare.  

Gândiți-vă la înlocuirea ștergătoarelor vechi de parbriz cu altele noi pentru a evita murdăria – mai ales atunci când lumina de afară este amplificată de ploaie sau zăpadă.

10. ATENȚIE LA PLUGURILE DE ZĂPADĂ

Fiți foarte precauți când pe drum lucrează plugurile de zăpadă. Păstrați pe cât posibil o distanță de aproximativ cinci mașini față de plug. Treceți, dacă se poate, cu mare grijă pe lângă utilaj. Nu traversați zona în care se zăpada sare din plug. Nu folosiți niciodată pilotul automat. Și nu în ultimul rând nu uitați să folosiți luminile mașinii.

IMPORTANT

Mulți nu sunt deseori siguri cum să recupereze controlul asupra vehiculului dacă roțile se blochează din cauza condițiilor de drum cu gheață sau zăpadă. Dacă roțile din spate se blochează, luați piciorul de pe accelerație, rotiți volanul în direcția în care doriți să meargă roțile din față, aplicați o presiune constantă asupra frânelor antiblocare. Dacă roțile din față se blochează, lăsați volanul să se rotească liber, luați piciorul de pe accelerație, scoateți motorul din viteză (punctul mort), apoi începeți încet să virați vehiculul pe măsură ce acesta încetinește din viraj.

Dacă pierdeți controlul vehiculului pe un drum înghețat, cel mai bun lucru este să nu faceți manevre bruște. Lăsați vehiculul să încetinească înainte de a încerca să recâștigați controlul.

Următorul videoclip oferă mai multe detalii despre menținerea controlului asupra vehiculului dumneavoastră în timpul iernii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.