aplicarea-legii-sigurantarutiera
Bune Practici,  Legislatie nationala

Aplicarea legii – element cheie al siguranței rutiere

Experiența ne arată că regulile rutiere sunt respectate doar când oamenii conștientizează că încălcarea lor are efecte nedorite, cum ar fi amenzile sau anularea permisului.

Participanții la trafic trebuie să fie pe deplin conștienți că probabilitatea de a fi depistați și sancționați pentru nerespectarea regulilor rutiere ar trebui să fie foarte mare. Totodată, sancțiunile ar trebui să fie suficient de mari pentru a descuraja oamenii să încalce regulile.

Agenții de poliție, direct responsabili pentru respectarea regulilor rutiere și aplicarea sancțiunilor, trebuie să fie instruiți și să aibă la dispoziție toate instrumentele necesare în îndeplinirea misiunilor. Pe de altă parte, este nevoie de un cadru legal și un sistem performante și eficiente în prevenirea și combaterea faptelor de corupție în rândul agenților rutieri, care sunt și agenți constatatori ai statului.

Teoria din spatele aplicării legii și elementele cheie pentru succes

Este în general acceptat că aplicarea legii influențează comportamentul de conducere prin două procese

• Descurajare generală

• Descurajare specifică

Descurajarea generală apare atunci când utilizatorii de drumuri se supun regulilor rutiere, deoarece percep un risc substanțial de a fi detectați și pedepsiți dacă nu o fac.

Descurajarea specifică apare atunci când cineva care a încălcat regulile este pedepsit și, ca urmare, este oprit comportamentul ilegal.

Aplicarea regulilor rutiere ar trebui să urmărească în primul rând descurajarea generală, deoarece atunci nu este necesar ca poliția să depisteze și să sancționeze utilizatorii drumurilor astfel încât aceștia să fie încurajați să respecte regulile.

Pentru a avea ca rezultat o descurajare generală, aplicarea ar trebui să fie:

• însoțită de publicitate

• imprevizibilă și greu de evitat

• un amestec de activități foarte vizibile și mai puțin vizibile

• continuă pe o perioadă lungă de timp

Poliția trebuie să acționeze pe baza informațiilor

Pentru a maximiza beneficiul siguranței rutiere, aplicarea legii ar trebui să vizeze încălcările regulilor rutiere care s-au dovedit că amplifică probabilitatea sau gravitatea accidentelor. Beneficiile de siguranță pot fi sporite și mai mult prin intermediul activității poliției bazate pe informații.

În aplicarea regulilor rutiere, activitatea de poliție bazată pe informații implică utilizarea datelor (de exemplu, date despre când și unde au loc accidentele, date despre factorii de severitate, cum ar fi neutilizarea centurilor de siguranță sau căștilor, sau date despre factori cauzali, cum ar fi viteza sau conducerea în stare de ebrietate) pentru a se concentra pe momentele și locurile care prezintă cel mai mare risc.

Ținte pentru aplicarea legii

Unele dintre numeroasele cazuri în care poliția rutieră poate aplica sancțiuni sunt:

  • limitele de alcool din sânge (legile contra conducerii sub influența alcoolului)
  • limita de viteză
  • nerespectarea semnalelor sau a indicatoarelor de circulație
  • utilizarea centurii de siguranță
  • purtarea căștii
  • permis de conducere
  • starea tehnică a vehiculului

Costuri și eficacitate

Aplicarea legii este necesară pentru ca legile rutiere să fie eficiente. Nu este posibil să existe un cost pentru aplicarea legii, deoarece costurile și eficacitatea pot varia dramatic în funcție de activitatea de executare întreprinsă. Cu toate acestea, pe baza datelor colectate de autoritățile norvegiene, aplicarea sancțiunilor contra depășirii vitezei sau pentru cei care nu poartă centura de siguranță, precum și folosirea aleatorie a testelor pentru alcool au toate rapoarte pozitive cost/beneficiu.