sigurantarutiera-comportamentuman
Managementul Sigurantei Rutiere

Comportament uman – Măsuri pentru Siguranţa Rutieră

Comportamentul utilizatorilor de drumuri este, de fapt, principala cauză a accidentelor rutiere și a vătămării și a decesului prin accidente rutiere. Printre numeroșii factori de risc implicați în provocarea accidentelor rutiere sau creșterea severității vătămărilor, cele patru cele mai frecvente sunt:

1. lipsa centurii de siguranță;

2. lipsa căștilor de protecție;

3. condusul cu viteze excesive sau necorespunzătoare;

4. condusul sub influența alcoolului.

Fiecare dintre acești factori de risc primari este implicat în 30 până la 50% din accidentele fatale sau dezastruase la nivel mondial, indiferent de țară. Țările care au introdus planuri de acțiune specifice pentru a combate cel puțin unul dintre factorii de risc menționați mai sus au reușit în ultimii câțiva ani să reducă decesele din accidente rutiere cu 20 până la 40%, chiar și atunci când tendința a crescut înainte.

Desigur, există alți factori de risc substanțiali, cum ar fi oboseala conducătorilor auto (care afectează mai ales conducătorii transportului comercial pe distanțe lungi), utilizarea telefoanelor mobile, conducerea sub influența drogurilor, nerespectarea distanțelor de siguranță și lipsa de ajutoare vizuale pentru șoferi. Nici unul dintre acești factori de risc nu trebuie trecut cu vederea.

Măsuri necesare pentru îmbunătățirea siguranței rutiere

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.