
Conducatorii auto profesionisti
Oboseala si viteza excesiva sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere in care sunt implicate camioane, autocare sau masini de serviciu. In tarile industrializate, accidentele rutiere sunt cauza majora a deceselor produse la locul de munca.
Timpul de conducere
In aproximativ 20% din accidentele rutiere in care sunt implicate vehicule utilitare grele, oboseala este un factor semnificativ.
In cazul conducatorilor auto profesionisti al caror traseu trece prin cel putin doua tari din UE, legislatia europeana prevede reguli privind timpul de conducere.
Timpul de conducere este limitat la 9 ore pe zi si, respectiv, 56 de ore pe saptamana. Dupa 4 ore si jumatate petrecute la volan, conducatorul auto trebuie sa ia o pauza de cel putin 45 de minute.
Formarea soferilor profesionisti
Directiva 2003/59/CE stabileste cerintele privind calificarea initiala si formarea periodica a conducatorilor auto profesionisti care detin permise de conducere pentru categoriile C si D.
Potrivit acestora, calificarea initiala trebuie dovedita:
• prin urmarea unui curs si trecerea unei probe teoretice sau
• prin trecerea unei probe teoretice si a uneia practice, fara urmarea in prealabil a unui curs obligatoriu de formare.
O data la 5 ani, soferii profesionisti trebuie sa urmeze 35 de ore de formare periodica, pentru a-si mentine si dezvolta competentele.
Transportul marfurilor periculoase
In cazul transportului de marfuri periculoase, legislatia UE contine reglementari in special in ceea ce priveste:
• clasificarea substantelor si articolelor periculoase
• formarea persoanelor implicate in transport
• ambalarea
• etichetarea
• autovehiculele care transporta marfurile respective.
Normele aplicate in UE sunt armonizate cu cele aplicate la nivel international (Acordul european privind transportul rutier international al marfurilor periculoase, sub auspiciile Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite).
Asistenta pentru navigatie
In cadrul proiectului Heavyroute, UE a finantat crearea unui sistem de navigatie auto si de asistenta la condus pentru vehicule grele de marfa.
Acest sistem ii va ajuta pe conducatorii auto sa identifice cele mai eficiente trasee in ceea ce priveste durata parcursului, caracteristicile drumului, reteaua de tuneluri si poduri (nu toate podurile pot fi traversate de vehiculele grele), consumul de carburant si impactul asupra mediului.
Incarcarea peste limita maxima admisa
Incarcarea camioanelor grele peste limita maxima admisa reprezinta un pericol la adresa sigurantei rutiere. In acelasi timp, provoaca degradarea carosabilului, ceea ce genereaza costuri mai ridicate pentru intretinerea drumurilor si poate afecta fluiditatea traficului.
Proiectul REMOVE, finantat de UE, a analizat diverse modalitati de aplicare a regulilor referitoare la incarcarea peste limita maxima admisa utilizand instalatii de cantarire in mers.