Conferinţa Internaţională de Siguranţă Rutieră
Conferința Internațională pentru Siguranță Rutieră
Bune practici şi experienţe din cadrul programului PIN
20 – 21 martie 2019, Palatul Parlamentului, Bucureşti
În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Transporturilor, în colaborare cu Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor – ETSC, a organizat în perioada 20-21 martie 2019 Conferinţa Internaţională de Siguranţă Rutieră, cu tema „Bune practici şi experiențe din cadrul proiectului PIN”, la Palatul Parlamentului, București.
Siguranța rutieră este o temă extrem de importantă la nivel european, dar şi o prioritate la nivel naţional, o confirmare clară în susţinerea acestui lucru fiind amploarea şi succesul evenimentului.
Pe parcursul celor doua zile de conferinţă, peste 200 experţi naţionali şi internaţionali de renume în domeniul siguranţei rutiere, autorităţi, organizaţii de siguranţă rutieră au abordat subiecte relevante şi actuale. Conferinţa a reprezentat un cadru pentru schimbul de bune practici și experiențe si a fost structurată în patru sesiuni cu temele: digitalizarea şi inovarea în siguranţa rutieră, reducerea numărului de răniţi grav, managementul vitezei şi siguranţa infrastructurii rutiere.
România a fost reprezentată de Secretarii de Stat Mircea Biban si Ion Iordăchescu din partea Ministerului Transporturilor, de doamna Adriana Kalapis, Directorul Direcției Transport Rutier din Ministerul Transporturilor, Chestor Florentin Bracea, Director Directia Rutiera din IGPR, Domnul Dr. Bogdan Pop, Director General Adjunct al Direcţiei Generale Management Urgențe Medicale, iar printre oaspeţi s-au aflat Coordonatorul European pentru Siguranta Rutieră, Matthew Baldwin, Fotini Ioannidou, Şefa Unităţii de Siguranţă Rutieră din partea Comisiei Europeane, Yuwei Li, Directorul Diviziei de Transport al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), si Antonio Avenoso, Directorul Executiv al Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor ETSC.
De asemenea, în urma întâlnirii la nivel înalt ai reprezentanţilor autorităţilor române cu reprezentanții Comisiei Europene si ai Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, care a precedat conferinţa internaţională, s-a agreat cooperarea în următorii trei ani în cadrul proiectului EU Road Safety Exchange. Proiectul va fi axat pe schimbul de bune practici în siguranța rutieră în domenii prioritare pentru România, precum siguranţa infrastructurii.
Conferinţa s-a încheiat cu un seminar de succes al Cartei Europene pentru Siguranţă Rutieră, cea mai mare platformă a societăţii civile pentru siguranţa rutieră, ce reuneşte diferiţi actori care şi-au asumat angajamente pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere.