Conferinta privind Performanta in Domeniul Sigurantei Rutiere (PIN)
E-sigurantaRutiera a participat la – Safer and Smarter – the Road to 2030 – Conferinta privind performanta in domeniul sigurantei rutiere (PIN), Bruxelles, 19 iunie 2018.
Ambsada Norvegiei, Rue Archimède 17, 1000 Bruxelles – 19 iunie 2018, 13.30-18.30
In cadrul conferintei PIN 2018, ETSC a lansat un raport anual privind indicatorii de performanta in domeniul sigurantei rutiere (PIN). A prezentat cele mai recente cifre privind siguranta rutiera si a identificat actiunile necesare pentru a accelera progresul in domeniul sigurantei rutiere. S-au evidentiat subiecte privind siguranta rutiera si modalitati de colectare a datelor. Evenimentul a inclus o dezbatere la nivel inalt „Strategia europeana de securitate rutiera 2020-30”.
Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, a declarat:
„Daca doua avioane de pasageri s-ar prabusi in fiecare saptamana in Europa, reactia publica si politica ar avea caracter transformator. Imbunatatirile in domeniul sigurantei aviatiei in Europa in ultimii cincizeci de ani au fost doar asa. Acum avem nevoie de o abordare adecvata la nivel de sistem pentru siguranta rutiera.
Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat masuri indraznete pentru a salva vieti pe drumurile europene cu vehicule mai sigure si o infrastructura mai sigura. Dar aceste masuri au nevoie de sprijin politic din partea statelor member si vor avea nevoie de timp.
Guvernele din intreaga UE trebuie, de asemenea, sa-si dezvolte strategiile in luni, nu ani, cu o mai buna aplicare a masurilor si masuri urgente pentru a reduce principalele cauze de deces si vatamari grave, si anume depasirea vitezei, conducerea sub influenta alcoolului, distragerea atentiei si lipsa centurii de siguranta”.
Agenda:
Cuvant de bun venit al Prof. Herman De Croo, Presedinte ETSC; Jacques Pieraerts, vicepresedinte Toyota Motor Europe; Peter Kronberg, director de siguranta, Volvo Group.
Cele mai sigure strazi din Europa – secretele succesului Norvegiei, Ketil Solvik-Olsen, ministrul Transporturilor si Comunicatiilor. Intrebari si raspunsuri
Siguranta rutiera in 2017
- Revenirea la drumul european – siguranta rutiera in Europa in 2017 – Antonio Avenoso, directorul executiv al ETSC
- Privire de ansamblu asupra colectarii datelor privind decesele rutiere, Henk Stipdonk, copresedinte al Institutului Olandez pentru Cercetare in domeniul sigurantei rutiere (SWOV)-
- Reducerea deceselor infantile pe drumurile europene, Dovile Adminaite, director de proiect ETSC
Strategia europeana privind siguranta rutiera 2020-30Keynote: Matthew Baldwin, director general adjunct, DG Mobilitate si Transport, CE
Dezbatere:
- Moderator: Nick Ross, prezentator BBC si initiator de campanii in siguranta rutiera-
- Matthew Baldwin, director adjunct general, DG Mobilitate si Transport, CE
- Manuelle Salathé, secretar general, Observatorul National Interministerial pentru Siguranta Rutiera,Franta
- Moyagh Murdock, CEO, Autoritatea pentru Siguranta Rutiera, Irlanda
- Konrad Romik, director, Consiliul National pentru Siguranta Rutiera, Polonia
- Ellen Townsend, director politicii, ETSC
Concluzii, Jacqueline Lacroix, Consiliul German pentru Siguranta Rutiera (DVR)
Programul ETSC privind indicele de performanta in siguranta rutiera (PIN) a fost creat in 2006 ca raspuns la primul obiectiv privind siguranta rutiera stabilit de Uniunea Europeana in vederea reducerii la jumatate a numarului de decese rutiere intre 2001 si 2010. In 2010, Uniunea Europeana si-a reinnoit angajamentul de a reduce cu pana la 50% numarul de decese rutiere pana in 2020, in comparatie cu nivelurile din 2010.
Prin compararea performantelor statelor membre, PIN-ul serveste pentru identificarea si promovarea celor mai bune practici si pentru inspirarea acestora genul de conducere politica necesar pentru a furniza un sistem de transport rutier sigur in masura in care este posibil.
Codul PIN acopera toate domeniile relevante ale sigurantei rutiere, inclusiv comportamentul utilizatorilor rutieri, infrastructura si vehiculele, precum si elaborarea de politici privind siguranta rutiera. In fiecare an, ETSC publica rapoartele PIN „Flash” privind anumite domenii ale sigurantei rutiere.
In luna iunie a fiecarui an, analiza ETSC a progresului anual general privind combaterea deceselor rutiere si a vatamarilor grave este publicata in raportul anual al PIN-ului. Raportul cuprinde 32 de tari, inclusiv toate statele membre ale UE.
In fiecare an, ETSC gazduieste conferinta PIN, care este, de asemenea, platforma pentru prezentarea premiului PIN in tara cu cele mai bune performante.
ETSC, impreuna cu membrii sai nationali, organizeaza, de asemenea, in mai multe state membre, discutii PIN in fiecare an, iar cea mai recenta in Croatia.
Programul PIN primeste sprijin financiar de la Toyota Motor Europe, Volvo Group, Consiliul de Siguranta Rutiera din Germania (DVR), Administratia Transportului Suedez si Administratia Drumurilor Publice Norvegiene.
Galerie Foto