sistemedetransportinteligente
Automatizari - ITS

De ce este necesară o Arhitectură ITS

Ca şi alte sisteme de complexitate ridicată, integrarea aplicaţiilor ITS necesită un cadru strategic ca bază pentru alegerile privind proiectarea şi utilizarea efectivă a acestora, cât şi pentru deciziile de investiţii. Un astfel de cadru este numit în general Arhitectura Sistemului.

O Arhitectură pentru un Sistem Inteligent de Transport va necesita acoperirea aspectelor tehnice, şi în plus a elementelor organizaţionale, legale şi comerciale.

Arhitecturile ITS pot fi create la nivel naţional, regional sau la nivelul unui oraş precum şi legate de sectoare sau  servicii specifice.

Acestea ajută la utilizarea efectivă a ITS, în sensul că:
– Pot fi planificate într-un mod logic;
– Se integrează cu succes cu alte sisteme;
– Ating nivelurilor de performanţă dorite;
– Au comportamentul dorit;
– Sunt simplu de condus;
– Sunt simplu de intreţinut;
– Sunt simplu de extins;
– Satisfac aşteptările utilizatorilor.

Abilitatea de integrare a sistemelor creşte mult potenţialul acestora. În conformitate cu Arhitectura Cadru Europeană ITS nu numai că aplicaţiile vor lucra împreună, dar acestea vor putea fi făcute interoperabile la nivel european, un element cu o importanţă ridicată.

Interoperabilitatea include aspecte tehnice, operaţionale şi organizaţionale şi implică funcţionarea armonioasă şi
complementară a întregului sistem.

Beneficiile ITS integrate – un exemplu

A fost un accident pe linia de centură a oraşului. Este puţin după ora 8.00 şi a apărut deja o congestie ce implică navetiştii ce vin spre oraş. Centrul de control al traficului este capabil să:

• Identificarea naturii accidentului;
• Asigurarea ca serviciile de urgenţe necesare au fost alertate;
• Asigurarea priorităţii vehiculelor de urgenţe la semafoare;
• Îndepărtarea traficului de accident;
• Informarea operaţiilor de transport public despre incident;
• Asigurarea căilor alternative şi îndrumarea conducătorilor pentru toate drumurile şi autostrăzile;
• Informarea înaintea călătoriei, această să poată fi modificată.

Pentru coordonarea eficientă a acestor sarcini, trebuie să existe un flux de informaţii rapid şi sigur între toate sistemele implicate. Acestui flux i se poate creşte viteza semnificativ dacă sistemele sunt integrate, ex. dacă
datele sunt schimbate automat între autostradă şi centrul de control urban, dacă informaţiile sunt disponibile operatorilor şi utilizatorilor transportului public, precum şi conducătorilor de vehicule particulare, şi pot fi trimise la panouri de mesaje, sisteme on-board, telefoane mobile, servicii de informare pe Internet, etc.

În acest exemplu, integrarea sistemelor poate face posibilă atât minimizarea întreruperilor călătoriei, cât şi salvarea vieţilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.