limitadeviteza30km
Stiri,  Stiri Externe

Decizie esențială pentru siguranța rutieră. 30km/h – noua limită de viteză, în Bruxelles

Autoritățile belgiene au adus regulilor de circulație din capitala Regatului o modificare foarte importantă pentru siguranța rutieră. De la 1 ianuarie, aproape peste tot în capitala belgiană, șoferii trebuie să pastreze o limita de viteză de 30 km/h.

Specialiștii în siguranță rutieră susțin că măsura luată în toate cele 19 districte din Bruxelles va contribui la reducerea accidentelor și la creșterea siguranței rutiere. Doar câteva drumuri principale vor avea în continuare limita de 50 sau 70 km/h, excepții care sunt prevăzute clar de indicatoarele rutiere.

Opiniile locuitorilor au fost împărțite. Unii au spus ca este mai bine ca mașinile să circule mai încet, în special pentru siguranța copiilor. De partea cealalta, un șofer a spus la postul radio-tv RTBF ca este de acord cu limitele de viteza în jurul școlilor, dar ca este „excesiv” sa fie peste tot.

Primarul din Schaerbeek îl contrazice pe șofer. Edilul acestui municipiu, unde s-a impus limita de viteza înca din 2018, a declarat:

„Exista înca oameni care nu vor sa înțeleaga ca siguranța rutieră este o provocare foarte importanta”. „Limitarea va avea ca efect nu numai scaderea numarului de accidente – nu avem niciun accident grav de doi ani aici – și deja câteva districte sunt mai liniștite”, explica primarul Cécile Jodogne.

Controalele poliției au intrat în vigoare în cele 19 municipii ale orașului și urmeaza sa fie montate zeci de camere radar noi.

Șoferii contravenienți vor primi o amenda, dar încalcarile repetate ale noilor reguli ar putea duce la confiscarea autovehiculelor.

Masurile pentru planul „Oraș 30” se vor aplica nu doar mașinilor individuale și vehiculelor motorizate, ci și bicicletelor convenționale și electrice, scuterelor electrice și autobuzelor de transport public.

Conceptul „Oraș 30”, care câștigă în Europa din ce în ce mai mulți adepți, are mai multe obiective precum:

  • creșterea siguranței tuturor;
  • calmarea traficului;
  • reducerea poluarii fonice.