
Euro NCAP
Despre ce este vorba?
Programul European de evaluare a maşinilor noi efectuează teste de accidente pentru cele mai cunoscute mărci de maşini vândute în Europa pentru a evalua protecţia pe care o oferă pasagerilor şi pietonilor. Testele realizate includ un test de impact frontal la 64 km/h cu o barieră deformabilă, un test de impact lateral la 50 km/h, un test de impact lateral cu un stâlp la 29 km/h şi teste pentru cap şi picioare cu manechine (parţiale) reprezentând pietoni la 40 km/h. Performanţele în domeniul siguranţei sunt evaluate pentru adulţi şi copii. Atenţionarea în caz de necuplare a centurilor de siguranţă este de asemenea luată în considerare în evaluare şi s-a făcut o recomandare generală pentru vehiculele cu ESC. Pe baza rezultatelor, protecţia pasagerilor adulţi, a pietonilor şi a copiilor este evaluată pe o scară de la 1 la 5 stele, mai multe stele corespunzând unui grad mai mare de protecţie. Procedurile de testare evoluează în permanenţă pentru a ţine seama de noile descoperiri.
Care sunt factorii implicaţi?
Euro NCAP a fost iniţiat de către Laboratorul de Cercetare în domeniul Transporturilor pentru Ministerul Transporturilor din Regatul Unit. În prezent, printre membri se află mai multe ţări, precum şi organizaţii de transport, de siguranţă rutieră, de asigurări şi ale consumatorilor. Comisia Europeană este membru observator şi oferă sprijin suplimentar. Euro NCAP este independent de industria automobilelor, precum şi de controlul politic. Şi alte ţări pot adera şi susţine financiar Euro NCAP – pentru a disemina rezultatele testelor către consumatori.
Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică?
Un studiu de evaluare ( 1 ) a arătat că riscul de producere a unor răni grave sau mortale este redus cu aproximativ 12% pentru fiecare stea Euro NCAP. Nu s-a constatat nici o diferenţă în cazul rănilor mai uşoare. În cadrul unei analize costuri – beneficii( 2 ), s-a estimat că fiecare stea Euro NCAP creşte costurile noilor maşini cu cca. 600 euro. Beneficiul asociat cu această măsură este reducerea gravităţii accidentelor. Analiza a pus în evidenţă un raport beneficii – costuri de 1,31.
Mai multe informaţii? www.euroncap.com
*(1) Lie, A. & Tingvall, C. (2001) Cum sunt corelate rezultatele Euro NCAP cu riscurile reale de rănire – o studiu comparativ între accidentele dintre autoturisme. Prevenirea rănirilor în trafic, 3, 288-293.
(2) Erke, A. & Elvik, R. (2006) Effektkatalog for trafikksikkerhet (Măsuri de siguranţă rutieră: un catalog de estimări ale efectelor). Oslo: Institutul de Economie în domeniul Transporturilor. Raportul 851/2006.