
Folosirea obligatorie a căştilor de către biciclişti
Despre ce este vorba?
Căştile pentru biciclişti conţin un strat gros de polistiren care absoarbe forţa unui impact şi poate reduce consecinţele unui accident, în speciale cele referitoare la rănile la cap. Deşi potenţialul de siguranţă al căştilor pentru biciclişti este ridicat şi bine documentat, acestea sunt purtate într-o proporţie foarte mică în prezent. În Austria, campaniile pentru purtarea căştii de protecţie de către biciclişti se pare că nu au dus la o rată dezirabilă de purtare a căştii, nici în rândul copiilor, nici în rândul adulţilor. Purtarea obligatorie a căştii de către biciclişti ar fi necesară pentru ca aceasta să fie folosită în proporţia dezirabilă.
Care sunt factorii implicaţi?
Folosirea obligatorie a căştii ar trebuie reglementată prin lege şi susţinută prin campanii de informare şi de punere în aplicare.
Cât estede eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică?
S-a calculat că numărul de biciclişti răniţi mortal sau grav ar scădea cu 20% dacă toţi bicicliştii ar purta căşti( 1 ). Rănile uşoare ar creşte puţin (cu aproximativ 1%), deoarece unele dintre rănile grave ar deveni răni uşoare datorită utilizării căştii de protecţie. Un studiu austriac a calculat costurile şi beneficiile( 2 ). Presupunând că o cască costă 20 sau 40 de euro, raportul beneficii-costuri este de 2,3 sau 1,1 când se iau în considerare toate accidentele rutiere, şi de 4,1 sau 2,1 când se iau în considerare doar accidentele de bicicletă. o analiză costuri-beneficii realizată în Noua Zeelandă( 3 ) a arătat că introducerea obligativităţii căştilor pentru copii ar fi rentabilă, însă nu şi pentru adulţi. În general, rezultatele referitoare la efectele căştilor pentru biciclişti sunt mai clare pentru copii decât pentru adulţi. Folosirea obligatorie a căştilor pentru biciclişti poate avea un efect negativ asupra utilizării bicicletei.
Mai multe informaţii – www.cyclehelmets.org
*(1) Otte, D. (2001) Schutzwirkung von Radhelmen (Protecţia oferită de căştile pentru biciclişti). Hanovra, Verkehrsunfallforschung, Medizinische Hochschule. (2) Winkelbauer, M. (2006) Rosebud WP4 Raport de caz: Purtarea obligatorie a căştilor pentru biciclişti. KfV, Viena, Austria. (3) Taylor, M. & Scuffham, P. (2002) Legea privind căştile pentru biciclişti din Noua Zeelandă – costurile depăşesc beneficiile? Prevenirea rănirilor, 8, 317-320.