inspectia tehnica auto
Vehicule

Inspectia tehnica auto

Un autovehicul bine intretinut si care indeplineste toate cerintele de siguranta este mai putin expus riscului de a provoca un accident rutier.

Efectuarea inspectiei tehnice este importanta nu numai pentru a garanta buna functionare a vehiculului, ci si din considerente ecologice. De asemenea, permite asigurarea unei concurente loiale pe piata europeana a transporturilor.

Inspectia tehnica este de 2 tipuri: controale rutiere ad hoc si inspectii periodice (proprietarul autovehiculului trebuie sa se adreseze unui centru specializat).

Inspectia tehnica periodica (ITP)
Legislatia UE prevede ca toate vehiculele si remorcile trebuie verificate periodic, pentru a garanta faptul ca acestea sunt in conditii bune de functionare si indeplinesc aceleasi standarde de siguranta ca in momentul in care au fost inmatriculate.

Controlul tehnic rutier
Legislatia UE prevede posibilitatea realizarii de controale tehnice rutiere pentru vehiculele utilitare, in orice tara a UE, indiferent daca acestea sunt inmatriculate intr-un stat membru sau intr-o tara terta.
Aceste verificari se refera la sistemul de franare, nivelul de emisii si starea generala a vehiculului. De asemenea, conducatorilor auto li se poate cere sa prezinte un document recent care sa ateste faptul ca vehiculul respectiv este la zi cu inspectiile tehnice obligatorii.

Pachetul privind inspectia tehnica auto
Principalul obiectiv al propunerii este imbunatatirea sigurantei rutiere. Prin aplicarea masurilor propuse, ar putea fi salvate peste 1200 de vieti. Pachetul privind inspectia tehnica auto acopera controalele periodice, inspectiile rutiere si inmatricularea vehiculelor.

Proiecte europene privind ameliorarea inspectiilor tehnice auto
Studiul AUTOFORE analizeaza diverse modalitati prin care legislatia europeana actuala privind inspectiile tehnice auto sa cuprinda si ultimele evolutii tehnologice din industria auto, inclusiv cele de diagnosticare si comunicare.
Proiectul IDELSY a elaborat proceduri de testare a sistemelor electronice de siguranta cu care sunt echipate noile vehicule, in cadrul inspectiilor tehnice auto.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *