Intelligent Speed ​​Assistance
Directive Europene,  Vehicule și Inovație

ISA, sistemul de control inteligent al vitezei, obligatoriu din acest an. Va fi o frână în calea vitezei?

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a lansat un regulament, care va fi implementat din 6 iulie, potrivit căruia noile tipuri de vehicule trebuie să fie echipate cu un sistem inteligent de asistență al vitezei – ISA (Intelligent Speed ​​Assistance).

Din iulie 2022, ISA va fi obligatoriu pentru noile modele de vehicule introduse pe piață. ISA va deveni obligatoriu pentru toate mașinile noi care vor fi vândute din iulie 2024 (nu se va aplica în cazul vehiculelor deja înmatriculate și aflat în circulație înainte de această dată).

Efectul scontat ar fi reducerea numărului de decese cu până la 25.000 și a numărului victimelor rutiere cu până la 140.000 în fiecare an, potrivit estimărilor UE.

Pe scurt, sistemul combină asistenți precum recunoașterea semnelor de circulație, controlul vitezei de croazieră și limitatoarele de viteză, folosindu-se de hărți digitale.

Filosofia Comisei Europene

Sistemul ISA trebuie să colaboreze cu șoferul și nu să-i restricționeze posibilitatea acestuia de a acționa în orice moment în timpul conducerii. Șoferul are întotdeauna controlul și poate depăși cu ușurință sistemul ISA, prin dezactivarea acestuia, opțiune criticată de autorități din domeniu și militanți pentru reducerea accidentelor rutiere.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Cartei Europene a Siguranței Rutiere, Regulamentul ISA oferă patru opțiuni, dintre care producătorii de mașini vor fi liberi să aleagă:

• Avertizare acustică în cascadă

• Avertizare cu vibrații în cascadă

• Feedback haptic prin pedala de accelerație

• Funcția de control al vitezei

Primele două opțiuni de feedback nu intervin direct, ci doar furnizează avertismente (prima optică și, dacă nu există un răspuns din partea șoferului, o avertizare acustică/vibrativă întârziată), care trebuie să fie cât mai scurte ca durată pentru a evita potențiala reacție de dezaprobare a șoferului.

Celălalt feedback posibil se bazează pe forța de restabilire a pedalei – va împinge ușor piciorul șoferului înapoi pentru a-l face pe șofer conștient și pentru a ajuta la încetinirea vitezei. Șoferul poate ignora acest feedback și poate anula sistemul apăsând puțin mai tare pedala de accelerație. Chiar și în cazul funcției de control al vitezei, în care viteza mașinii va fi redusă automat ușor, sistemul poate fi depășit fără probleme de către șofer prin apăsarea puțin mai profundă a pedalei de accelerație.

Surse de funcționare

Regulamentul UE 2019/2144, care a primit atât laude, cât și critici, se referă la o tehnologie care are scopul de a-i determina pe șoferi să respecte limitele de viteză în mod mai eficient. Avertizarea de viteză ar trebui să fie activă în mod constant. În plus, numeroase alte date de conducere ar trebui înregistrate într-o cutie neagră și citite dacă este necesar.

Sistemele de asistență folosesc date disponibile în prezent de la Google, de la producătorul de sisteme de navigație TomTom, precum și de la companiile specializate Here, Continental și Elektrobit.

Moduri de avertizare

Dacă detectează o limită de viteză, sistemul îl anunță pe șofer. Acest lucru se poate face fie vizual, fie acustic, prin intermediul unei avertismente intermitente în câmpul vizual și a unui ton de avertizare.

De asemenea, regulamentul permite sistemului ISA să aibă un efect exclusiv haptic și activ. Presiunea din spate a pedalei de accelerație crește, de exemplu, iar șoferul trebuie să o apese mai tare pentru a menține viteza. Această opțiune este deosebit de importantă pentru Tesla, spun specialiștii, deoarece în multe dintre modele celebrului producător nu există niciun afișaj în câmpul vizual direct al șoferului, ecranul tactil mare fiind situat în mijlocul tabloului de bord.

De asemenea, regulamentul UE permite ca sistemul să fie interpretat mai strict. Dacă vehiculul conduce prea repede, alimentarea cu combustibil poate fi redusă sau puterea motorului poate fi oprită complet pentru a reduce viteza sub limita aplicabilă. Cu toate acestea, frâna nu este folosită. Sistemul trebuie să fie oferit gratuit timp de cel puțin șapte ani. Ulterior, producătorul este liber să perceapă taxe pentru funcțiile suplimentare ale tehnologiei ISA.

Sistemul ISA poate fi dezactivat

Regulamentul UE prevede, pe lângă obligația ISA, că șoferii trebuie să păstreze controlul asupra vehiculului lor în orice moment. Aceasta înseamnă că avertismentele sistemului ISA pot fi ignorate sau chiar anulate – de exemplu, apăsând puternic pedala de accelerație. În plus, sistemul trebuie să poată fi oprit, cel puțin pe durata călătoriei cu mașina. Când vehiculul este repornit, acesta este din nou activ.

„ISA nu este o tehnologie autonomă. După cum sugerează și numele, este un sistem de asistență care sprijină șoferul și îl informează despre limita de viteză dacă nu este conștient de aceasta. Pentru ca asistenții de viteză inteligenți să aibă un efect pozitiv și de durată asupra siguranței rutiere, șoferii trebuie să-i accepte și să-i folosească”

Stephanie Leonard, expert în afaceri guvernamentale și de reglementare la compania de navigație TomTom.

Critici

Diverse asociații sunt sceptice că noul regulament va garanta efectul scontat al planului UE. Comisia Europeană a fost acuzată că, la conceperea regulamentului, a fost influențată puternic de lobby-ul industriei auto. Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) își exprimase deja criticile în 2018 cu privire la planul CE de a impune un asistent inteligent de viteză la mașinile noi.

„În practică, sistemele ISA afișează încă prea multe avertismente false din cauza informațiilor incorecte sau învechite despre limitele de viteză”, a spus asociația la acea vreme. ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobilclub, omologul ACR din Germania) consideră, de asemenea, că sistemul este „în prezent nu suficient de testat și de matur”. Prin urmare, opțiunea de dezactivare este utilă.

Federația Internațională a Pietonilor, pe de altă parte, un grup de advocacy pentru pietoni, vede totul diferit. Ea regretă că „comitetul tehnic a cedat influenței masive și lobby-ului producătorilor de vehicule”.

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) a făcut o declarație similar, criticând opinia potrivit căreia este considerat suficient un sistem care avertizează câteva secunde acustic și vizual asupra vitezei. Conform studiilor, aceste semnale sunt percepute de șoferi ca fiind enervante și, prin urmare, sunt ignorate sau oprite. Concluzia ETSC: „Un sistem dezactivat nu are niciun avantaj în privința siguranței rutiere”.

Opțiunea de dezactivare a ISA, criticată de ETSC

Într-o propunere de actualizare legislativă a normelor UE privind sistemele inteligente de transport (ITS), Comisia Europeană spune că statele membre ale UE vor trebui să furnizeze date privind limitele de viteză. Datele vor fi apoi disponibile pentru utilizare de către sistemele de siguranță din vehicule, cum ar fi ISA, ajutând la furnizarea unor informații mai precise.

Într-o primă etapă, datele privind limitele de viteză vor fi puse la dispoziție pentru drumurile din Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), alte autostrăzi și drumuri principale până în decembrie 2025. Într-o a doua etapă, întreaga rețea de drumuri publice a UE ar trebui să să fie acoperite, cel târziu până în decembrie 2028. Normele vor trebui convenite cu statele membre ale UE și cu Parlamentul European, potrivit ETSC.

Actualizarea planificată a normelor ITS ar cere statelor membre să pună la dispoziție și alte date, inclusiv date privind evenimentele de siguranță rutieră detectate, cum ar fi drumurile alunecoase temporare, șoferii pe contrasens, condițiile meteorologice excepționale și locurile în care s-au produs accidente, în rețeaua TEN-T, până în decembrie 2026. Până la acel moment, statele membre trebuie, de asemenea, să ofere un serviciu ITS privind informațiile de trafic legate de siguranța rutieră – care ar putea fi comunicate mașinilor echipate cu această tehnologie. Comisia Europeană afirmă că furnizarea de date și servicii privind siguranța rutieră ar trebui să fie obligatorie pentru a îmbunătăți siguranța rutieră.

ETSC a salutat modificările propuse, în special cerința privind furnizarea de date privind limitele de viteză, deoarece informațiile corecte privind limitele de viteză sunt esențiale pentru sistemele de siguranță ale vehiculelor, cum ar fi ISA. Pe lângă camere, sistemele ISA performante folosesc și hărți pentru a determina limita de viteză aplicabilă pentru drumul pe care circulă vehiculul.

Cerând statelor membre să pună la dispoziție date privind limitele de viteză pentru întreaga lor rețea rutieră, cartografii folosesc surse de încredere – autoritățile rutiere naționale – pentru a asigura acuratețea propriilor date privind limitele de viteză. Astfel, șoferii sunt asistați corect de sistemele ISA pentru a respecta limita de viteză aplicabilă și, în plus, ar trebui să minimizeze frustrarea șoferului din cauza informațiilor incorecte. Precizia este importantă deoarece sistemele ISA pot fi dezactivate de șofer pe toată durata călătoriei, un neajuns tehnic și legislativ față de care ETSC și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea.