BMW-culoarea se schimba
Vehicule și Inovație

Mașină care își schimbă culoarea este prezentată de BMW la CES 2022

BMW a dezvăluit o tehnologie inovatoare de vopsea care poate schimba culoarea unei mașini prin simpla apăsare a unui buton.

Producătorul german, cunoscut pentru că este în fruntea inovației auto, a folosit un iX complet electric pentru a-și prezenta cea mai recentă idee impresionantă la Consumer Electronics Show (CES) 2022 din Las Vegas.

În perioada premergătoare evenimentului, BMW a anunțat că CES va vedea „prima demonstrație a unei tehnologii care schimbă culoarea exterioară a unui vehicul prin atingerea unui buton”.

Un videoclip a fost încărcat pe rețelele sociale de către utilizatorul Twitter „Out of Spec Studios” care arată tehnologia de schimbare a culorilor în acțiune. Începe prin a afișa iX într-o nuanță de bază de gri închis. Nimic surprinzător în asta. Dar se schimbă brusc în alb, după ce un bărbat care stă lângă SUV pare să activeze sistemul. Vopseaua începe apoi să treacă de la gri la alb, aproape făcându-vă să credeți că ochii vă înșală.

Deși pare cu siguranță un concept interesant, nu se știu multe despre vopsea în acest stadiu, deoarece BMW nu a lansat alte detalii despre mașină sau despre noua tehnologie de schimbare a culorii.

Și încă nu este clar dacă producătorul de automobile îl va oferi clienților sau dacă a fost dezvoltat exclusiv ca o vitrină de tehnologie pentru CES 2022.

Producătorii de mașini și firmele de tehnologie lansează în mod obișnuit tehnologii și caracteristici inovatoare la CES. Dar, deși multe dintre ele sunt lansate pe piață, multe dintre ele nu reușesc să decoleze.

În timp ce tehnologia BMW arată exact ce este posibil în era digitală de astăzi, în realitate pot exista limitări. Vopseaua este aparent afectată de vreme – utilizatorul de Twitter care a încărcat videoclipul a scris o legendă în care susține că vopseaua este sensibilă la temperatură și că BMW a adus un vehicul de rezervă dacă iX-ul prezentat devine prea cald sau prea rece.

Și schimbarea culorii unei mașini pune probleme legale în multe țări. În Marea Britanie, de exemplu, trebuie să vă actualizați jurnalul de bord cu DVLA dacă modificați culoarea vehiculului.

CES este unul dintre cele mai mari târguri anuale din lume și are loc în perioada 5-7 ianuarie la Centrul de Convenții Las Vegas. Evenimentul vede de obicei lideri mondiali din industria electronicelor de consum dezvăluind inovații revoluționare.

Anul acesta, multe companii aleg să-și transmită prezentările online, mai degrabă decât în ​​persoană, din cauza preocupărilor legate de varianta Omicron.