pieton-casca de telefon
Pietoni

Pericolele utilizării căștilor de telefon în timp ce mergeți – ca pietoni

Un studiu sugerează că rănirea pietonilor sau chiar decesele, din cauza căștilor de telefon sunt în creștere.

Ați auzit despre riscurile neatenției la volan – folosind un telefon mobil în timp ce conduci, chiar și cu handsfree. Dar ce parere aveți de mersul pe jos distras?

Pietonii care poartă căști de telefon în timpul mersului pe jos sunt expuși unui risc mai mare de vătămare gravă sau chiar deces decât cei care nu, potrivit unui nou studiu publicat jurnalul Prevenirea accidentelor. Între 2004 și 2011, studiul a constatat că 116 pietoni care purtau căști au murit sau au fost răniți în S.U.A. în accidente care implică mașini sau trenuri pe care nu le-au auzit sau nu le-au văzut. În ansamblu, numărul de leziuni legate de utilizarea căștilor de telefon s-a triplat între 2004-05 și 2010-11.

Autorii recunosc ca rata mortalitatii crescute poate fi exagerată, dat fiind faptul că datele lor provin din surse, inclusiv sistemul national de supraveghere a ranii electronice, Comisia pentru siguranta produselor de consum din SUA, arhivele de stiri Google si baza de date Westlaw Campus Research, toate acestea putând fi părtinitoare față de faptul că au observat accidente mortale care au implicat căști, dar nu au raportat cazurile care nu au fost fatale. De asemenea, nu este clar dacă folosirea căștilor cauzează direct rănirea pietonilor sau dacă greșelile șoferului, alcoolul, boala mintală sau intenția de sinucidere ar fi putut contribui la accidente.

Cu toate acestea, datele ar trebui să fie suficiente pentru a determina pe oricine căreia îi place să asculte muzică, să vorbească la telefon și să meargă să se gândească de două ori înainte.

Cercetătorii spun că folosirea căștilor de telefon distrage utilizatorii, indiferent dacă aceasta înseamnă concentrarea pe șosea și sofatul în trafic ca șofer, sau păstrarea ochilor și urechilor pentru pericole cum ar fi trenurile și mașinile în timpul mersului pe jos.

Căștile de telefon servesc, de asemenea, pentru a izola utilizatorii de mediul lor, făcându-i astfel să nu fie conștienți de ce se întâmplă în jurul lor. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că, în 29% din cazuri, victimele care au fost lovite de autoturisme sau trenuri nu au reușit să audă sunetele de avertizare ale coarnelor și sirenelor.”Deprivarea senzorială reală care rezultă din utilizarea căștilor cu dispozitive electronice poate fi o problemă unică în incidentele pietonale, unde indicațiile auditive pot fi mai importante decât cele vizuale”, a scris autorul principal al autorului Richard Lichenstein de la Universitatea din Maryland.


Deprivarea senzorială reală care rezultă din utilizarea căștilor cu dispozitive electronice poate fi o problemă unică în incidentele pietonale, unde indicațiile auditive pot fi mai importante decât cele vizuale” a scris autorul principal al autorului Richard Lichenstein de la Universitatea din Maryland.

Cine are cel mai mare risc? Studiul a constatat că majoritatea victimelor au fost bărbați (68%) și sub 30 de ani (67%). Mai mult de jumătate (55%) dintre accidente au implicat un tren, iar 89% din cazuri au avut loc în mediul urban.

Sursa – time.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.