Stiri Interne

10 accidente mortale produse de şoferi băuţi şi drogaţi, în doar 4 luni de la adoptarea Legii Anastasia

Cel puțin 10 accidente mortale au fost produse de șoferi băuți sau drogați, de la adoptarea Legii Anastasia, în luna iulie a acestui an. Este cifra prezentată de inițiatorul legii, senatorul PSD Robert Cazanciuc, la dezbaterea publică „Legea Anastasia. Drumul către viață”, organizată, astăzi, la Palatul Victoria pentru lannsarea campaniei naționale de conștientizare, la care a fost partener și E-sigurantarutiera.ro.

Campania este susținută de numeroase companii și organizații din domeniul turismului, industriei alimentare și de consum, al transporturilor sau al carburanților, la care s-a alăturat și site-ul E-sigurantarutiera.ro.

„În ciuda unei mediatizări uriaşe a acestui proiect pe tot parcursul dezbaterii din Parlament, în cele patru luni scurse de la intrarea în vigoare a legii şi până astăzi s-au produs cel puţin 10 accidente mortale, comise de oameni care s-au urcat la volan băuţi, drogaţi sau fără permis. Voi urmări cu atenţie fiecare caz, voi face cunoscută fiecare sentinţă, pentru ca oamenii să înţeleagă că pur şi simplu nu se mai poate ca înainte”, a afirmat Cazanciuc, în timpul unei dezbateri, la Palatul Victoria, dedicată Legii Anastasia, care nu mai permite judecătorilor să aplice pedepse cu suspendare în cazul şoferilor care produc accidente mortale, fiind băuţi, drogaţi sau fără permis.

Aceasta a arătat că toată lumea aştepta cumva să se facă ceva. Oamenii se săturaseră pur şi simplu să vadă cum suntem ucişi pe stradă de către şoferi băuţi sau drogaţi, fără să se întâmple nimic. Simpla publicare a legii în Monitorul Oficial nu este suficientă pentru ca ea să aibă efectul scontat, pentru ca oamenii să ştie conduita de urmat, ce este permis, ce nu este permis şi mai ales care sunt consecinţele faptelor lor. Orice formă de popularizare a legii înseamnă şansa de a salva o viaţă. Am învăţat la Şcoala de Drept că, în vechime, se bătea toba în piaţa publică pentru a face cunoscute legile. Astăzi, cred că putem să fim mai creativi pentru a face cunoscute legile şi de aceea am apelat la sprijinul dumneavoastră, pentru ca într-un efort comun să găsim împreună mijloacele smart pentru a spune tuturor mesajul Legii Anastasia: oameni buni nu vă urcaţi la volan băuţi. Nu-i lăsaţi pe cei de lângă voi să facă această imprudenţă, pentru că vor ajunge la închisoare”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc.