Stiri Interne

Legea Anastasia este în vigoare. Închisoare cu executare pentru șoferii ucigași băuți sau drogați

Persoanele care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori nu au permis și provoacă accidente mortale vor fi condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea de suspendare a pedepsei, cum se întâmpla până acum.

Modificarea legislativă, care poartă numele de Legea Anastasia, își produce efectele începând cu data de 13 iulie 2023, Legea fiind promulgată astăzi. Inițiatorul legii prin care se completează articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal este senatorul PSD Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, care a reușit abia a doua oară finalizarea acestui demers parlamentar, după ce, anul trecut, Parlamentul nu a aprobat aceeași modificare legislativă.

Abia anul acesta Legea 2013 a fost adoptată cu unanimitate în Senat, și cu doar șase voturi contra în Camera Deputaților, la aproape o lună de la împlinirea unui an de la uciderea fetiței Anastasia, în vârstă de de patru ani, de o femeie ce conducea un autoturism fără permis.

“Legea este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan.

Anastasia are grijă de vieţile noastre de dincolo de moarte. Criminalii şoselelor merg la închisoare. Nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan.

Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei – n.red.) pe care am iniţiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare la preşedintele României”, a afirmat Robert Cazanciuc, senator PSD, unul dintre inițiatori.

“A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al şaselea an consecutiv. Viaţa cetăţenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleşi, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm.

Constituţia garantează dreptul la viaţă şi la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan. Votul a fost aproape unanim! Mulţumesc tuturor colegilor care au votat această iniţiativă!”, a completat Cazanciuc.