Stiri Interne

România face un pas important pentru reducerea numărului de morți în accidente rutiere

România face pași importanți pe linia politicii europene de reducere a numărului de morți în accidentele rutiere. Din inițiativa senatorului Robert Cazanciuc, președintele României a promulgat, astăzi, legea care interzice instanțelor de judecată să mai dea sentințe cu suspendarea executării pedepselor cu închisoarea pentru cei care provoacă accidente mortale conducând autovehicule în stare de ebrietate, sub influența stupefiantelor sau fără a avea permis de conducere.

Cu alte cuvinte, cei care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis de conducere și ucid oameni pe drumurile publice din România nu mai pot fi condamnați cu suspendarea executării pedepsei pentru ucidere din culpă, ci vor executa cel puțin doi ani de închisoare obligatoriu.

Legea Anastasia, inițiată de senatorul Robert Cazanciuc, a fost denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în fața casei sale de o femeie care a condus mașina fără a avea permis.

România ocupă în continuare, de mulți ani, locul 1 la accidentele rutiere mortale, în Europa. Potrivit datelor oficiale ale Eurostat și Institutului Național de Statistică, România înregistrează dublul mediei deceselor din Europa. Sunt 76 de accidente pe zi, în care 4 români mor ca urmare a acestora. Mai grav este că, potrivit datelor, anul trecut a crescut, față de 2021, riscul pentru toate tipurile de accidente rutiere cu victime.

Este un pas legislativ demn de salutat în eforturile pe care Comisia Europeană și ETSC le fac pentru a limita numărul deceselor produse în accidentele rutiere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.