Conducatorii auto,  Participanți la trafic

Telefoanele mobile distrag atenția

Vorbitul la telefon în timpul șofatului crește riscul producerii unui accident de 4 ori.

Kitul hands-free nu pare să ofere un avantaj semnificativ comparativ cu telefoanele ținute în mână pentru că cea mai periculoasă formă de distragere a atenției – cea cognitivă – are loc în ambele cazuri. 

Vorbitul la telefon în timp ce conduceți scade vederea periferică – similar cu a purta ochelari de cal, conform mai multor studii: creierul recrutează neuroni adiționali pentru activitățile care necesită atenția noastră, precum vorbitul la telefon, deși nu suntem conștienți de acest fapt.

Trimiterea de mesaje (sms, facebook, whatapp) mărește riscul de accident rutier de aproximativ 23 de ori.

Chiar dacă accidentul ar fi produs din vina altui sofer, șansele de a evita accidentul ar fi considerabil mai mari dacă atenția soferului ar fi fost concentrată asupra drumului și nu asupra telefonului.

Distragerea atenției creată de vorbitul la telefonul mobil afectează șofatul în mai multe feluri, precum timpi mai mari de reacție (în special timpi mai mari de frânare) și probleme în menținerea benzii corecte.

Reacțiile conducătorului auto sunt cu 50% mai lente în timp ce utilizează un telefon decât atunci când se concentrează la drum.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.