alegereavitezei
Viteza

Ce este managementul vitezei? – Obiective de gestionare a vitezei

Ce este managementul vitezei?

Gestionarea vitezei cuprinde o serie de masuri care vizeaza echilibrarea sigurantei si a eficientei vitezei vehiculelor pe o retea rutiera. Scopul este de a reduce incidenta conducerii prea repede pentru conditiile predominante si de a maximiza conformitatea cu limite de viteza. O viteza adecvata, in contextul unui sistem sigur, este un nivel de viteza care considera siguranta traficului drept obiectiv principal, in contextul mobilitatii si a conditiilor predominante, cum ar fi dezvoltarea rutiera, amestecul de utilizatori de-a lungul drumului, frecventa accesului la drum (inclusiv intersectiile), volumul si amestecul de trafic, preocuparile de mediu si calitatea vietii pentru locuitorii care traiesc de-a lungul drumului.

Obiective de gestionare a vitezei

Gestionarea vitezei vizeaza reducerea numarului de accidente rutiere si a vatamarilor grave si a deceselor care pot rezulta din acestea. Gestionarea vitezei trebuie sa utilizeze o serie de masuri care vor include aplicarea, ingineria si educatia. Cu cat sunt mai raspandite masurile, in special cele de punere in aplicare si cu cat este mai mare amploarea, gravitatea si punerea in aplicare a sanctiunilor impotriva depasirii vitezei, cu atat va fi mai multa respectare. Pentru a obtine o larga acceptare publica a aplicarii, limitele de viteza trebuie sa fie adecvate – si recunoscute ca atare de catre public.
In ceea ce priveste modul de influentare a vitezei, este important sa fim constienti de factorii care influenteaza alegere vitezei de catre soferi, asa cum este ilustrat in Figura 1.5.
factoriicareinfluenteazaalegereavitezei

Selectia limitelor de viteza reprezinta un indicator critic al vitezei sigure pentru acea sectiune de drum.
Acest lucru impune o responsabilitate substantiala autoritatii de stabilire a limitelor. La stabilirea limitelor de viteza corespunzatoare, este util sa aveti urmatoarele informatii pentru sectiunea de drum in curs de revizuire:
• masuratori de viteza
• masuratori ale fluxului de trafic si amestec
• date privind accidentele de trafic
• informatii de la politie cu privire la infractiunile de urgenta
• viteza de proiectare si criteriile utilizate pentru construirea sau reabilitarea drumului
• utilizarea terenului si accesul proprietatii invecinate drumului
• caracteristicile fizice ale drumului
• prezenta utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Aceste informatii vor fi utile in compararea limitelor propuse cu viteza curenta (inclusiv distributia vitezei) si ratele de accident. Scopul este de a identifica amploarea modificarii vitezei de deplasare necesara functionarii in conditii de siguranta si identificarea masurilor necesare pentru a realiza acest lucru. Fara lucrari de calmare a traficului, substantiale si adesea costisitoare, este necesar sa se recunoasca faptul ca limitele de viteza nu se respecta si nu se vor respecta fara sanctiuni adecvate, adica o gestionarea ineficienta a vitezei. In consecinta, in general, intarirea aplicarii legilor vitezei si sanctiunilor vor fi intotdeauna necesare pentru a asigura respectarea limitelor de viteza.

Din modulul – De ce sa ne concetram asupra vitezei?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *