viteza-accidenterutiere
Viteza

De ce sa ne concetram asupra vitezei?

Acest modul ofera informatii de fond privind motivul pentru care viteza reprezinta un factor de risc in accidentele rutiere si importanta abordarii acesteia cu o serie de masuri diferite. Pentru a promova, proiecta si implementa cu success un program de management al vitezei este important sa se inteleaga rolul vitezei in accidentele rutiere si relatia dintre viteza si severitatea acestor accidente.
Aceste informatii sunt importante pentru a convinge liderii politici, partile interesate si publice pentru a sprijini un program de gestionare a vitezei.

Modulul este impartit in doua sectiuni:

Accidente rutiere care implica viteza:

Aceasta sectiune descrie natura accidentelor si prejudiciul cauzat de viteza. Acesta demonstreaza ca viteza poate spori atat riscul unei coliziuni, cat si severitatea ranirii in urma accidentelor a victimelor. Este descris impactul vitezei asupra utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, in special in tarile in curs de dezvoltare. Sunt discutate motivele pentru care oamenii conduc cu viteze nesigure.

Viteza, transferul de energie si ranirea.

Cum influenteaza viteza coliziunile rutiere si ranile?

Ce factori contribuie la cresterea vitezei?

Ce este managementul vitezei?

Aceasta sectiune descrie definitia managementului vitezei – o abordare activa care impune (sau convinge) conducatorii auto sa adopte viteze care ofera mobilitate fara a compromite siguranta. Abordarea in conditii de siguranta urmareste realizarea unui sistem de transport rutier care sa anticipeze si sa permita erori umane, reducand in acelasi timp riscul de deces sau vatamari grave. Beneficiile managementului vitezei sunt discutate si este descris impactul micilor reduceri ale vitezei asupra sigurantei.

Obiective de gestionare a vitezei

Setarea limitelor de viteza

Sisteme sigure si rolul vitezei

Beneficiile managementului vitezei

Acest modul nu sugereaza ca vitezele mai mari nu pot fi benefice. Timpul calatoriei mai scurt ori pot oferi beneficii economice si mobilitate sporita. Dar factorii de decizie politica trebuie sa tranzactioneze aceste beneficii in raport cu cresterea costurilor de deces si de vatamare care ar putea sa apara. Acest manual prezinta cazul de siguranta rutiera pentru gestionarea vitezei si  ofera sfaturi practice cu privire la modul de gestionare a vitezelor pentru a oferi beneficii de siguranta rutiera.

Acest modul nu ia in considerare zgomotul cauzat de viteza, poluarea aerului sau energia consumata. Desi aceste aspecte sunt importante, acestea depasesc domeniul de aplicare al directive acestui modul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *