neatentialavolan
Conducatorii auto,  Participanti la trafic

Neatentia la volan

Soferii trebuie sa fie in permanenta atenti la trafic – nu numai pentru siguranta lor, ci si pentru cea a pasagerilor lor si a celorlalti participanti la trafic.

Neatentia la volan, sub multiple forme

Se pot distinge trei mari categorii:
• vizuala: factori care distrag privirea conducatorilor auto aflati la volan
• cognitiva: factori care ii fac pe conducatorii auto sa se gandeasca la alte lucruri
• manuala: factori care ii determina pe conducatorii auto sa ia mainile de pe volan.

Deseori, imprudenta conducatorilor auto este cauzata de toti acesti trei factori: de exemplu, un conducator auto care este nevoit sa-si intoarca privirea pentru a se ocupa de copiii aflati pe bancheta din spate va avea atentia distrasa de la trafic.

Cauze
Telefoanele mobile si GPS-urile sunt principalele cauze. Este necesar ca dispozitivele de navigare prin satelit sa fie amplasate intr-un loc usor vizibil pentru conducatorii auto, fara a le jena privirea. De asemenea, atentia conducatorilor auto este distrasa atunci cand acestia fumeaza, mananca sau manipuleaza radioul sau CD-playerul.

Cum putem evita neatentia la volan

In general, pentru a ne putea mentine atentia la volan, este necesara o buna organizare. Daca doriti sa mancati, sa fumati sau sa dati un telefon, faceti acest lucru inainte de a urca la volan. Daca trebuie neaparat sa efectuati un apel telefonic sau sa va ocupati de copii, trageti pe dreapta, pentru a reduce riscul producerii unui accident.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *