formareaconducatorilorauto
Conducatorii auto,  Participanți la trafic

Formarea Conducatorilor Auto

Pentru anumite categorii, formarea conducatorilor auto prevede o serie de cursuri suplimentare. De exemplu, in UE, soferii profesionisti trebuie sa dispuna de o formare speciala. In plus, conducatorii auto care comit abateri de la codul rutier in mod repetat sunt nevoiti sa se inscrie in programe de reabilitare pentru a-si ameliora comportamentul la volan.

Deschiderea pietei transporturilor a dus la introducerea unor standarde armonizate la nivelul UE privind formarea soferilor profesionisti. Persoanele care doresc sa lucreze ca soferi profesionisti trebuie sa urmeze un curs de formare, sa treaca un examen si sa urmeze cursuri de reciclare, o data la 5 ani.

Proiecte privind formarea conducatorilor auto

UE finanteaza numeroase proiecte destinate sa amelioreze formarea conducatorilor auto.
• NovEV a evaluat diferite programe de formare auto comparand experientele din 6 tari din UE.
• BASIC a comparat noile metode de baza privind formarea conducatorilor auto din toate statele membre si a stabilit o serie de recomandari referitoare la bunele practici.
• TRAIN-ALL a testat instrumentele si metodele utilizate pentru formarea si evaluarea pe calculator a conducatorilor auto.

Conducatori auto care comit abateri in mod frecvent

Conducatorii care comit infractiuni rutiere in mod repetat sau foarte grave risca sa le fie ridicat permisul de conducere si/sau sa fie amendati. De asemenea, este posibil ca multi dintre acestia sa fie nevoiti sa urmeze un program de reabilitare inainte de a se putea urca din nou la volan. Aceste programe ii invata pe conducatorii auto aflati in aceasta situatie sa-si schimbe comportamentul in trafic.

Proiectul ANDREA analizeaza programele de reabilitare a conducatorilor auto pentru a le identifica pe cele care se dovedesc a fi cele mai eficiente, incercand, totodata, sa inteleaga motivul reusitei acestora.

Proiectul DRUID compara programele de reabilitare care se adreseaza conducatorilor auto care au fost condamnati pentru conducere sub influenta alcoolului sau a drogurilor si urmareste sa elaboreze un sistem pentru evaluarea acestor programe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.