centura de siguranta

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie prin lege atât pentru șoferi cât și pentru ceilalți pasageri ai mașinii (situați pe locul din față sau pe cele din spate). Nerespectarea legii se sancționează.

centuradesiguranta-pasageri

Purtați centura de singuranță pentru că salvează vieți!

La data de 15 septembrie 1994, a apărut Monitorul Oficial nr. 258 în care a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 582, în care, se prevedea, pentru prima dată în legislaţia română, obligativitatea folosirii centurii de siguranţă de către ocupanţii locurilor din faţă ai autoturismelor, atunci când se deplasează pe drumurile din afara localităţilor.


Art. 36OG 21/2014 – pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 26 august 2014, Monitorul Oficial 635/2014;

(1) Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

(11) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.
(12) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.

Share: