Stiri Externe

Statele membre ale UE apreciază îmbunătățirea siguranței rutiere în urma proiectului major EU Road Safety Exchange

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) a organizat, astăzi, la Bruxelles, evenimentul de încheiere a proiectului EU Road Safety Exchange, finanțat de Parlamentul European.

La eveniment au fost prezentate concluziile privind schimbul de experiență în materia siguranței rutiere, în cadrul unor parteneriate derulate între 12 state membre ale UE de-a lungul a trei ani. Discuțiile de astăzi au fost moderate de directorul adjunct al DG Move, Matthew Baldwin, coordonator european pentru siguranță rutieră.

Îmbunătățirile aduse infrastructurii de ciclism din Lituania, având model olandez, limitele de viteză urbane armonizate pe timp de zi și pe timp de noapte în Polonia și noile strategii naționale de siguranță rutieră în Grecia și Portugalia sunt câteva dintre schimbările inspirate în cadrul proiectul de schimb de experiență pentru siguranța rutieră, finanțat de UE, EU Road Safety Exchange.

În cadrul proiectului, echipe de specialiști din Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia și-au unit forțele într-o serie de vizite de studiu și webinarii online pentru a afla despre cele mai bune practici în domenii precum managementul vitezei, prevenirea conducerii alcoolului și drogurilor, siguranța bicicliștilor și a pietonilor și colectarea de date.

Participanții au putut observa, de asemenea, unele dintre progresele majore în aplicarea siguranței rutiere, cum ar fi camerele recent introduse care folosesc inteligența artificială pentru a detecta utilizarea telefonului mobil la volan în Țările de Jos. Într-o vizită în Irlanda, experții au aflat despre testarea rutieră pentru consumul de droguri. În Suedia, participanților li s-a arătat modul în care personalul medical din spitale este capabil să completeze datele generate de poliție cu privire la victimele accidentelor rutiere – ceea ce oferă factorilor de decizie o imagine mai precisă a provocărilor legate de siguranța rutieră care încă trebuie abordate.

Proiectul a dus deja la schimbări de politică în mai multe țări. Participanții spun, de asemenea, că programul a ajutat la dezvoltarea strategiilor de siguranță rutieră pe termen lung, cum ar fi cele lansate recent de Grecia și Portugalia.

Elena Kountoura, europarlamentarul care a condus recentul raport al Parlamentului European privind strategia pe zece ani a UE privind siguranța rutieră, a subliniat că

„Europa are cele mai sigure drumuri din lume, dar că, în ciuda progreselor, există încă diferențe uriașe între țări”. „De aceea, este atât de important să susținem programe, cum ar fi EU Road Safety Exchange UE pentru Siguranța Rutieră, care îi reunesc pe europeni pentru a rezolva provocările comune și pentru a salva vieți”, a spus Kountoura.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că „acest proiect este un exemplu al modului în care, lucrând împreună și învățând unii de la alții, putem avea un impact direct și putem face drumurile UE mai sigure”. Adina Vălean i-a felicitat pe toți participanții și a spus că așteaptă „cu nerăbdare o a doua ediție mai mare și mai bună a EU Road Safety Exchange”.

Directorul proiectului, Theodora Calinescu, project manager la Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), a declarat:

„Acest proiect arată că nu este necesar să reinventezi roata de fiecare dată când vrei să îmbunătățești siguranța rutieră. Este fantastic că țările care au făcut deja progrese mari sunt dispuse și capabile să-și împărtășească cunoștințele, astfel încât alții să poată beneficia mai rapid de soluții care funcționează. Credem că toate țările participante au apreciat beneficiile acestor schimburi”.

Sursa – Etsc.eu