self driving
Stiri Externe

ETSC cere crearea unei autorități de investigare a accidentelor cu mașini conduse automat

ETSC (Consiliul European pentru Siguranța Transportului) își reiterează apelul pentru înființarea unei autorități europene de investigare a accidentelor rutiere care să efectueze anchete criminalistice ale evenimentelor provocate de vehicule automate.

Apelul revine în urma anunțului de ieri al colosului Mercedes-Benz cu privire la lansarea „Drive Pilot”, un sistem care permite conducerea automată în trafic la viteze de până la 60 km/h pe autostrăzile germane, fiind la prima aprobare a unui sistem de conducere automatizat de Nivel 3 pentru utilizare în Europa. 

Standardele internaționale tehnice și de siguranță pentru astfel de sisteme au fost aprobate de agenția ONU UNECE anul trecut. Autoritățile germane au adus în 2017 modificări legislației rutiere naționale pentru a permite utilizarea unor astfel de sisteme în anumite condiții. Sistemul, însă, nu este încă aprobat pentru utilizare în întreg spațiul UE, iar foarte multe state membre nu au modificat legislația rutieră astfel încât să fie permisă conducerea fără mâini.    

Frank Mütze, specialist în automatizare la ETSC, consideră că este nevoie urgentă de „o garanție că accidentele în care un sistem de conducere era responsabil de vehicul sunt investigate și rezultatele făcute publice”, în condițiile în care piața vehiculelor echipate cu sisteme de Nivel 3 va crește rapid în următorii ani.  

„De asemenea, vedem o presiune substanțială la UNECE pentru a crește viteza de operare permisă a unor astfel de sisteme și pentru a permite schimbări automate ale benzii – factori care ar crește dramatic riscurile potențiale. Ar fi iresponsabil ca UE și statele membre să permită sisteme mai riscante, fără un sistem robust de supraveghere și investigare atunci când lucrurile merg prost. Cert este că astăzi nu avem date despre numărul de accidente care au loc atunci când sistemele de conducere asistată erau active. Această situație nu poate continua acum că avem sisteme care vin pe piață care sunt responsabile pentru conducerea vehiculului”, a spus Mütze.

Solicitările ETSC:

  1. Înființarea unei agenții a UE care să supravegheze sau să efectueze investigații cu privire la accidentele care implică sisteme automate și publicarea tuturor constatărilor pentru a ajuta la prevenirea accidentelor;
  2. Raportarea obligatorie către agenția UE de către producători a tuturor coliziunilor care implică sisteme automate active pe drumurile publice din UE, precum și a coliziunilor care implică sisteme de conducere asistată existente de Nivel 2;
  3. Acces direct la datele din mașină pentru autoritățile relevante astfel încât să fie permise investigații aprofundate, independente, criminalistice ale accidentelor;

Cadru legal limitat

În Statele Unite, National Transport Safety Board (NTSB) a investigat mai multe coliziuni care implică sisteme de conducere asistată de Nivelul 2 și a oferit recomandări utile producătorilor. Marea Britanie se consultă în prezent cu privire la înființarea unei autorități de investigare a accidentelor rutiere.   

În cadrul UE, majoritatea autorităților nu accesează în mod obișnuit datele din vehicule atunci când investighează accidentele din cauza complexității tehnice și a limitărilor cadrului legal. Olanda și-au asumat un rol de lider în investigarea coliziunilor care implică sisteme automate și au găsit recent o metodă de accesare a datelor din vehicule fără implicarea producătorului. 

ETSC consideră că UE trebuie să pună în aplicare un sistem adecvat de supraveghere înainte de a permite producerea și folosirea în continuare a sistemelor automatizate în spațiul European.