INTERLOCKS
Stiri Externe

Interlock – Sisteme de blocare a mașinilor după consumul de alcool, implementate din 2022

Autoritățile de la Bruxelles intenționează să introducă un sistem de blocare a funcționării mașinilor în momentul în care șoferii se urcă la volan după consumul de băuturi alcoolice.

Comisia Europeană a adoptat actul delegat prin care stabilește specificațiile tehnice pentru facilitarea instalării de sisteme de blocare a motorului autovehiculelor din categoriile M și N din 6 iulie 2022, pentru vehiculele noi, și, din 7 iulie 2024, pentru toate vehiculele noi.

Noile prevederi au la bază Regulamentul (UE) 2019/2144 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele de omologare de tip pentru autovehicule și remorcile acestora, precum și sistemele, componentele și unitățile tehnice separate destinate acestor vehicule, în ceea ce privește siguranța generală și protecția ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Articolul 6 din Regulamentul 2019/2144 impune ca autovehiculele din categoriile M și N să fie echipate cu anumite sisteme avansate pentru vehicule, inclusiv instalarea unei interfețe pentru sistemul de interblocare al motorului în caz de consum de alcool (Denumirile pot varia, de la AII – Alcohol Interlock Ignition, AID – Alcohol Interlock Device, IID – Ignition Interlock Device sau BAIID – Breath Alcohol Ignition Interlock Device).

Acest tip de dispozitiv – Alcohol Interlock – este deja utilizat în țări precum Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Franța și Spania pentru anumite categorii de vehicule, dar niciuna dintre aceste țări nu îl impune pentru șoferul obișnuit.

Cercetările cantitative la scară largă asupra dispozitivelor de blocare în cazul consumului de alcool au arătat că acestea sunt cu 40-95% mai eficiente în prevenirea recidivei la conducerea în stare de ebrietate decât măsurile tradiționale, cum ar fi retragerea permisului sau amenzile. O analiză a literaturii de specialitate (UK Department for Transport, 2004) a arătat o reducere a recidivei cu aproximativ 28-65% în perioada în care este instalat AID, comparativ cu grupurile de control care nu foloseau interlockul. Un studiu UE a indicat că dispozitivele trebuie să fie montate permanent pentru a avea efect, deoarece după anularea funcționării lor, recidiva crește din nou. Sistemele de interblocare au în mod clar un rol important de jucat în cadrul programelor de reabilitare.

Potrivit documentelor aflate în lucru la Comisia Europeană, sistemele de blocare sunt destinate în mare parte instalării ulterioare achiziționării vehiculului. În acest scop, ele sunt conectate la circuitele electrice și de control ale vehiculului. O astfel de instalare nu ar trebui să interfereze cu performanța sau întreținerea corespunzătoare a vehiculului și nu ar trebui să afecteze siguranța și securitatea vehiculului. În același timp, sistemul ar trebui să fie de simplu de montat pentru instalatori specializați și instruiți, lucru facilitat de obligativitatea instalării interfeței impuse de UE.

Prin urmare, potrivit documentelor, „este necesar să se solicite producătorilor de vehicule să pună la dispoziție pe site-urile web un document cu instrucțiuni clare pentru instalarea dispozitivelor de blocare pentru a permite tehnicienilor să instaleze corect dispozitivul într-un anumit model de vehicul”.

Regulamentul la care lucrează Comisia Europeană este așteptat să intre în vigoare din 6 iulie 2022.