aplicarealegiiintrafic
Bune Practici

Aplicarea legii

Legislatia rutiera trebuie aplicata nu numai pentru a sanctiona eventualele incalcari, ci si pentru a incuraja un comportament responsabil la volan.

Actiunile de control vizeaza in mod frecvent incalcari grave cum ar fi viteza excesiva, condusul in stare de ebrietate si neutilizarea centurii de siguranta. In egala masura, sunt frecvente amenzile pentru neoprirea la culoarea rosie a semaforului sau pentru utilizarea telefonului mobil la volan.

Controale de politie

Printre metodele traditionale de care dispune politia se numara controalele in trafic si utilizarea aparatelor radar. Pentru a fi mai eficiente, controalele efectuate de politie ar trebui sa fie facute cunoscute si sa includa activitati mai mult si mai putin vizibile.

Legislatia UE

Comisia Europeana le recomanda statelor membre UE sa insiste asupra aplicarii coerente a legislatiei privind viteza excesiva, condusul in stare de ebrietate si neutilizarea centurii de siguranta. Potrivit studiilor realizate, o mai buna aplicare a acestor reguli ar putea cruta in UE circa 5 000 de vieti pe an.O noua directiva europeana va facilita amendarea de catre autoritatile unui stat membru a conducatorilor auto care comit infractiuni rutiere majore in alte tari din UE.

Proiecte

Un studiu juridic a cules informatii privind codul rutier si aplicarea masurilor vizand viteza excesiva, condusul in stare de ebrietate si neutilizarea centurii de siguranta in 15 tari din UE.
Proiectul PEPPER a adus in discutie modalitatile de aplicare a Codului rutier in mod eficient, concentrandu-se pe problema vitezei excesive, a condusului in stare de ebrietate si a neutilizarii centurii de siguranta. In cadrul acestui proiect au fost analizate metodele de difuzare a bunelor practici privind aplicarea regulilor, au fost studiate noi tehnologii potentiale si s-a constat nevoia de informatii privind punerea in aplicare a normelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.