centuradesiguranta
Conducatorii auto

Centura de siguranta

Purtarea centurii de siguranta este o modalitate eficienta de a evita ranirea grava in caz de accident. Nu necesita o tehnologie speciala si este prevazuta in toate autovehiculele. Incepand din 2006, in UE, portul centurii de siguranta este obligatoriu in toate vehiculele.

In baza legislatiei europeane, conducatorii auto si pasagerii dintr-un vehicul trebuie sa utilizeze centura de siguranta, indiferent de locul pe care il ocupa.

Neutilizarea centurii de siguranta este cea de-a doua cauza de deces in accidentele rutiere, dupa viteza excesiva si inaintea condusului in stare de ebrietate. Potrivit unui studiu privind siguranta rutiera realizat de UE in 2008, aplicarea unor masuri care sa sporeasca gradul de utilizare a centurii de siguranta ar putea salva, in fiecare an, pana la 7300 de vieti pe soselele din UE.

Airbagul nu poate inlocui centura de siguranta! Utilizati centura de siguranta, chiar daca vehiculul in care calatoriti este echipat cu acest dispozitiv.

Copiii

• pentru copiii cu o inaltime sub 1,35m sau care calatoresc in vehicule/camioane echipate cu dispozitive de securitate trebuie utilizat un sistem de fixare adaptat inaltimii lor
• copiii care masoara peste 1,35m pot utiliza centura de siguranta prevazuta pentru adulti
• este interzisa instalarea scaunului copilului pe scaunul din fata al masinii, orientat cu spatele spre directia de mers, cu exceptia cazului in care airbagul este dezactivat.

UE elaboreaza norme in domeniu si, de asemenea, finanteaza diferite campanii europene de promovare a utilizarii centurii de siguranta de catre copii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.