dispozitivenomade-sigurantarutiera

Acest raport oferă o imagine de ansamblu asupra rezultatelor unui studiu comandat de Comisia Europeană (DG INFSO) către consorțiul IGES, Universitatea din Leeds și ETSC privind situația de reglementare din statele membre cu privire la montarea și utilizarea dispozitivelor nomade (cum ar fi GPS și telefoane mobile) în autovehicule.

Dispozitivele nomadice cuprind toate dispozitivele electronice portabile pentru informare, divertisment sau comunicare care pot fi utilizate în afara vehiculului și în interiorul vehiculului de către conducătorul auto în timpul conducerii. Derivând din acest context, obiectivele studiului au fost:

  • să ofere o imagine de ansamblu asupra situației de reglementare și legislației din fiecare stat membru al UE;
  • să identifice asemănările și diferențele dintre cadrele de reglementare aplicate în țările din Europa și să le grupeze în clustere (analiză cluster);
  • estimarea efectelor de siguranță ale utilizării dispozitivelor nomade și a legislației conexe privind siguranța rutieră pentru anumite state membre.

În urma definirii și clasificării dispozitivelor nomade, precum și a introducerii opțiunilor de reglementare și a respectării regulilor cu privire la legislația legată de dispozitivul nomad, studiul a utilizat două sondaje ca instrumente principale de lucru pentru a permite o procedură standardizată pentru colectarea datelor. Primul studiu s-a concentrat pe colectarea de informații privind situația de reglementare și legislație din cele 27 de state membre ale UE (plus Islanda și Elveția) privind patru tipuri diferite de dispozitive nomade (telefoane mobile, dispozitive de navigare personale, playere muzicale și televiziune / video jucători). Al doilea studiu – care a fost realizat după primul și care se bazează pe constatările sale – a investigat impactul asupra siguranței legislației legale privind dispozitivele nomade și dispozitivele sale.

Sursa: etsc.eu | Descarca raportul

Share: