learn-educatierutiera
Stiri Externe

Diferențe mari în educația rutieră pentru copii în Europa

Un nou raport relevă diferențe mari în ceea ce privește educația rutieră pentru copii în Europa.

Există diferențe mari în ceea ce privește nivelul de educație rutieră acordată copiilor din întreaga Europă, în special în învățământul secundar, potrivit unui nou raport ETSC.

Studiul arată că, în timp ce educația privind siguranța rutieră este oferită copiilor din învățământul primar în întreaga Europă, o astfel de educație nu este acordată tinerilor din învățământul secundar într-o cincime din cele 36 de state și regiuni europene studiate. În plus, cercetarea relevă faptul că siguranța traficului și educația pentru mobilitate sunt abordate slab în învățământul secundar în majoritatea statelor și regiunilor în care este acordată.

Majoritatea statelor și regiunilor nu au o cerință minimă legală pentru orele de educație rutieră care ar trebui să fie oferite la școala secundară. Doar jumătate dintre state și regiuni care oferă astfel de educație își stabilesc obiective educaționale pentru ceea ce ar trebui să fie învățat. Foarte multă libertate este acordată școlilor și profesorilor individuali cu privire la ce și cât este predat.

Mortalitatea în trafic crește brusc după 13 ani, deoarece copiii încep să călătorească în mod independent. Pentru tinerii cu vârsta între 15 și 19 ani, accidentele rutiere reprezintă principala cauză externă a morții. Cu toate acestea, nu se știe cât de eficiente sunt practicile actuale de educație în domeniul siguranței rutiere pentru reducerea numărului de decese și răniri din cauza lipsei unor studii ample privind acest aspect.

Raportul a fost publicat astăzi și prezentat la un eveniment de lansare în Madrid pentru o nouă platformă privind educația rutieră în Europa, coordonată de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), Fundația Flamandă pentru Cunoașterea Traficului (VSV) și Fundación MAPFRE. Raportul a fost elaborat în colaborare cu peste 30 de experți în domeniul educației rutiere din întreaga Europă.

learn-educatierutiera

Proiectul LEARN! („Leveraging Education to Advance Road Safety Now!”) își propune să promoveze educația de siguranță rutieră și mobilitate în Europa, prin consolidarea comunității internaționale a experților în educația rutieră si prin stabilirea unor ghiduri de bune practică pentru proiectarea, testarea, implementarea și evaluarea activităților și programelor de educației rutieră.

Proiectul are un site web (www.trafficsafetyeducation.eu), cu resurse pentru experții în domeniul educației în domeniul siguranței rutiere și posibilitatea de înscriere pentru a primi actualizări privind ultimele știri, proiecte, exemple de bune practici și materiale legate de siguranța traficului și educația pentru mobilitate.

Raportul poate fi descărcat la: www.trafficsafetyeducation.eu/publications

Sursa: etsc.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.