EU Road Safety Exchange
Stiri Externe

EU Road Safety Exchange: Douăsprezece state membre UE şi-au unit forţele pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere

Douăsprezece state membre UE se alătură pentru a face față provocărilor, precum viteza, siguranța infrastructurii și îmbunătățirea siguranței pietonilor și a bicicliștilor.

9 October 2019

Bruxelles – Douăsprezece state membre UE își unesc forțele pentru a împărtăși idei pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, ca parte a unui nou proiect finanțat de UE, lansat astăzi la Bruxelles. Deși drumurile europene sunt cele mai sigure din lume și deși siguranța rutieră s-a îmbunătățit foarte mult în ultimele decenii, numărul morților și răniţilor grav pe drumurile noastre este încă mult prea mare. În 2018, au fost peste 25.000 de victime în accidente rutiere. Deși aceasta este o scădere de 21% față de 2010, aceasta reprezintă doar o scădere de 1% față de 2017.

Există diferențe importante în ceea ce privește performanța siguranţei rutiere a diferitelor state membre ale UE. Proiectul de trei ani EU Road Safety Exchange își propune să abordeze aceste disparități și va reuni experți din Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia. Experții în transport din cele 12 țări participante vor lucra împreună pentru a împărtăși cele mai bune practici privind reducerea vitezei, construirea infrastructurii sigure și îmbunătățirea aplicării legii, colectarea datelor, precum și siguranța pietonilor și a bicicliștilor din zonele urbane.

Comisarul european pentru transport Violeta Bulc a comentat:

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a ajunge la Vision Zero – zero morți și răniți pe drumurile noastre până în 2050 – iar acest lucru înseamnă înfrățirea și schimbul de bune practici. Proiectul EU Road Safety Exchange va oferi un ajutor important pentru șase state membre ale UE dornice să își îmbunătățească performanțele în materie de siguranță rutieră pe o perioadă de trei ani. În combinarea unui nivel ridicat de implicare politică cu schimburi durabile între experți naționali, acest proiect este o oportunitate unică pentru a face față provocărilor, incluzând viteza, siguranța infrastructurii și îmbunătățirea siguranței utilizatorilor vulnerabili de drum, precum pietonii și bicicliștii.”

Proiectul este gestionat de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), ONG lider în domeniul securității transporturilor care lucrează cu experți în siguranța rutieră din întreaga UE. Directorul de proiect este Theodora Calinescu.

Antonio Avenoso, directorul executiv al ETSC a declarat:

„Acest proiect se referă la a arăta cât de eficiente sunt politicile de siguranță rutieră în lumea reală. Vom reuni experți astfel încât să se ajute reciproc să-și dea seama cum să obțină rezultate similare în propriile lor țări. Suntem încântați de faptul că atât de multe state membre au fost dornice să participe și nu putem decât să așteptăm cu interes rezultatele.”

Background
Comisia Europeană și statele membre ale UE s-au înscris la un nou obiectiv de reducere a fatalității și a rănilor grave pe drumuri cu 50% între 2020 și 2030.

În acest context, Comisia a lansat proiectul „ EU Road Safety Exchange”, finanțat de Parlamentul European, care își propune să contribuie la reducerea decalajului în materie de siguranță rutieră dintre statele membre ale UE, oferind sprijin unui număr de țări cu potențial ridicat de îmbunătățire a siguranței rutiere a acestora și, prin aceasta, contribuirea la reducerea numărului total de decese și răni grave pe drumurile Europei.

Dudley Curtis, Communications Manager, ETSC – www.etsc.eu