luminidezi
Vehicule și Inovație

Luminile de zi (DRL)

Despre ce este vorba?

Luminile de zi (DRL) reprezintă obligaţia legală ca toate autovehiculele să circule cu luminile de întâlnire aprinse, sau cu lumini speciale de zi, indiferent de ora din zi sau de lumina existentă. Luminile de zi vizează reducerea accidentelor pe timp de zi care implică mai mulţi participanţi la trafic şi cel puţin un autovehicul. Luminile de zi sporesc vizibilitatea şi îmbunătăţesc percepţia asupra distanţei şi a vitezei autovehiculelor. De asemenea, măresc posibilitatea ca ceilalţi participanţi la trafic să detecteze autovehiculele mai din timp şi să-şi adapteze propriul comportament. Până în prezent, 14 state membre au introdus reglementări obligatorii cu privire la luminile de zi, cu diferite condiţii, iar unele state membre recomandă utilizarea acestora.

Care sunt factorii implicaţi?

Introducerea luminilor de zi poate avea loc la nivel naţional sau la nivel european. Obligativitatea luminilor de zi necesită schimbarea legislaţiei, susţinută de campanii de publicitate şi de punerea în aplicare. Folosirea benevolă a luminilor de zi ar necesita campanii intensive de informare pentru a convinge conducătorii auto de avantajele acesteia în materie de siguranţă.

Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică?

Meta-analizele ( 1 ) arată că obligativitatea luminilor de zi va duce la reducerea numărului accidentelor din timpul zilei în care sunt implicaţi mai mulţi participanţi la trafic, printre care şi autovehicule, cu 5 până la 15%. Efectele acestei măsuri sunt mai importante pentru accidentele cu decese decât pentru cele cu răniri şi, de asemenea, mai importante pentru accidentele cu răniri decât pentru cele care implică doar daune materiale. Există voci care contestă utilizarea luminilor de zi, din cauza potenţialelor efecte adverse asupra anumitor tipuri de accidente (cele care implică pietoni, biciclişti şi motociclişti, precum şi ciocnirile din spate), însă nu există dovezi ştiinţifice care să arate existenţa acestor efecte adverse. Costurile antrenate de utilizarea luminilor de zi sunt în principal costuri legate de consumul de carburant şi efectele de mediu implicate de acest consum. Meta-analizele au arătat că, pentru vehiculele mici, consumul de carburant ar creşte cu 1,6 %, iar pentru vehiculele grele, cu 0,7%. Raportul estimat beneficii-costuri ar varia între 1,2 şi 7,7%( 2 ).

Mai multe informaţii -http://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/vehicles/daytime_running_lights/index_ro.htm

 

*(1) Elvik, R., Christensen, P. & Olsen, S.F. (2003) Luminile de zi. O analiză sistematică a efectelor asupra siguranţei rutiere. TØI-raport 688/2003. Oslo: Institutul de Economie în domeniul Transporturilor.
(2) http://partnet.vtt.fi/rosebud/products/deliverable/Handbook_July2006.pdf

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.