elk-Sistem de pastrare a benzii de circulatie
Stiri Externe

ELK, sistem de siguranță impus mașinilor din UE începând cu 2022

Conform noilor norme de siguranță a vehiculelor din Uniunea Europeană, toate modelele noi de mașini și autoutilitare trebuie să fie echipate cu sisteme de păstrare a benzii de urgență (ELKS) începând cu iulie 2022, iar modelele deja existente, din iulie 2024.

Sistemul ELK ajută șoferii să rămână în siguranță pe banda lor sau la limita drumului, până la evitarea accidentelor.

Multe accidente sunt cauzate de vehiculele ce părăsesc banda pe care circulă, fie treptat, din cauza neatenției șoferului, fie brusc, în cazul în care o curbă, un viraj au fost apreciate greșit, de exemplu. Părăsirea benzii de circulație poate duce la accidente grave.

Sistemele Lane Keep Assist (LKA) ajută la corectarea cursului unui vehicul care iese treptat din banda sa. Adesea, este dat și un avertisment, inclusiv sonor, pentru a încerca să-l determine pe șofer să corecteze traseul vehiculului, dar aceste sisteme aplică ajustează ușor direcția pentru a opri vehiculul să părăsească banda. Sistemele ELK intervin mult mai agresiv, numai atunci când este detectată o situație critică. De exemplu, ELK corectează mult mai mult traseul mașinii dacă percep că este pe punctul de a ieși de pe drum.

Ambele sisteme, LKA și ELK, sunt testate împotriva diferitelor tipuri de marcaje rutiere, inclusiv linii continue și linii punctate și în situații în care marginea drumului nu este marcată de o linie. Performanța este evaluată luând în considerare apropierea vehiculului de marginea unui marcaj de bandă sau a marginii drumului în momentul intervenției.