ITS_utilizatori de trafic vulnerabili
Automatizari - ITS

ITS și utilizatorii de drum vulnerabili

Utilizatorii de drumuri vulnerabili (VRU) sunt definiți în Directiva ITS drept „utilizatori de drumuri nemotorizați, cum ar fi pietonii și bicicliștii, motocicliștii și persoanele cu handicap sau cu mobilitate și orientare redusă”.

Aplicațiile privind siguranța rutieră și securitatea pe baza ITS și-au dovedit eficacitatea, dar beneficiul general pentru societate depinde de răspândirea lor mai largă.

În același timp, există anumite probleme legate de siguranță care necesită o atenție suplimentară, de ex. utilizarea interfeței om-mașină (HMI) sau integrarea sigură a dispozitivelor nomade. Se recomandă să se verifice impactul unei extinderi mai largi a serviciilor ITS de bază asupra „Utilizatorului rutier vulnerabil” – un grup eterogen, reprezentat în mod disproporționat în statisticile privind vătămările și accidentele rutiere.

Implementarea serviciilor care se dovedesc a fi benefice ar trebui accelerată, în timp ce posibilele efecte negative ar trebui atenuate cât mai mult posibil.

Provocarea din cadrul acțiunii 3.4 din ITS Action Plan este identificarea și, într-o a doua etapă, prioritizarea aplicațiilor și serviciilor STI care pot avea un impact semnificativ asupra diferitelor categorii de utilizatori vulnerabili ai drumurilor.

Comisia Europeană a finalizat, în 2011, un studiu dedicat pentru evaluarea domeniilor de aplicare și a serviciilor care:

  • demonstrează beneficii maxime
  • includ riscurile potențiale sau
  • includ aspecte care necesită o atenție suplimentară

pentru diferitele categorii de VRU .

Rezultatele acestui studiu și recomandările pentru acțiuni ulterioare la nivel european oferă o contribuție valoroasă pentru analiza sau cercetarea și evaluarea complementară.

Rezultatul acestei lucrări oferă o bază pentru potențialul de lucru în ceea ce privește specificațiile în temeiul directivei ITS.

Sursa: europa.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *