managementul traficului lituania
Stiri Externe

Lituania va introduce un sistem de coridoare de urgență și străzi cu prioritate pentru biciclete

Guvernul lituanian a anunțat modificări ale regulilor de siguranță rutieră din țară care vor fi implementate în două etape anul viitor.

De la 1 ianuarie, Lituania va introduce sistemul de coridor de urgență pentru a permite accesul mai ușor al vehiculele de urgență în timpul traficului intens. Sistemul, deja implementat în Polonia, Belgia, Germania și alte țări UE poate accelera răspunsul în situații de urgență și poate salva vieți.

După modificarea organizării circulației mijloacelor de transport speciale cu lumini albastre și roșii (sau doar albastre) și semnale sonore speciale aprinse, serviciile speciale vor ajunge la locul accidentului cu aproximativ 4 minute mai repede.

Sistemul a fost un accent al proiectului REVIVE al ETSC (Comitetul European de Siguranță în Transporturi) privind îmbunătățirea răspunsului post-coliziune și a fost prezentat la o serie de întâlniri ale experților internaționali din cadrul proiectului.

De la 1 iunie, Lituania va modifica managementul traficului prin implementarea străzilor cu prioritate pentru cicliști, folosite deja în Olanda și Belgia de câțiva ani. Străzile pentru biciclete au ca scop facilitarea circulației bicicliștilor și încurajarea cetățenilor să aleagă alternative la mijloace de transport în oraș.

Străzile vor fi marcate cu un indicator special, putând fi implementate pe străzile cu circulație lentă,  mixtă cu motor și fără motor. Viteza maximă pe o stradă de biciclete va fi de 30 km/h, depășirile nu vor fi permise, iar bicicliștii vor putea circula pe mijlocul drumului. Guvernul spune că măsura va permite o planificare mai eficientă a unei rețele fără întreruperi de piste pentru biciclete –  unde nu există posibilitatea de a construi piste sau benzi separate pentru biciclete. În Olanda, astfel de străzi folosesc asfalt roșu pentru a arăta ca pistele mari pentru biciclete și indică faptul că mașinile sunt „oaspeți” pe stradă. Astfel de străzi fac, de asemenea, parte dintr-o rețea mare și cuprinzătoare de piste pentru biciclete.

Experții lituanieni au luat parte la proiectul EU Road Safety Exchange, finanțat de Parlamentul European și gestionat de ETSC în numele Comisiei Europene. Într-o excursie de studiu recentă în Olanda, experții lituanieni au putut vedea în realitate rețeaua extinsă de piste de biciclete – inclusiv străzile cu prioritate pentru biciclete.

Sursa: sumin.lrv.lt/en/news/the-ministry-of-transport-of-communications-plans-to-implement-cycle-streets-and-to-organise-traffic-of-special-and-public-transport-more-effectively & www.etsc.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.