conducatori-auto-in-varsta
Conducatorii auto,  Participanți la trafic

Conducatori auto in varsta in Uniunea Europeana

Odata cu imbatranirea populatiei, creste si numarul conducatorilor auto in varsta. Desi nu exista reguli de circulatie specifice pentru acestia, li se recomanda mai multa vigilenta la volan.

Vulnerabilitate fizica

Conducatorii auto in varsta sunt mai degraba victime decat cauze ale accidentelor. Rata fatalitatii in randul conducatorilor auto care au mai mult de 75 de ani depaseste media de peste cinci ori, iar rata accidentarii este de doua ori mai mare.

Aceasta vulnerabilitate crescuta se datoreaza capacitatilor fizice reduse (ex. vaz, auz, viteza de reactie) ale acestora si deplasarilor zilnice mai rare.

Experienta acumulata odata cu inaintarea in varsta

Conducatorii auto in varsta compenseaza dezavantajele fizice cu care se confrunta prin experienta la volan acumulata de-a lungul vietii. De asemenea, atunci cand conduc pe sosele mai putin aglomerate sau pe timp de zi si in conditii meteorologice optimale, se reduce riscul producerii unui accident.

Masuri de siguranta

Gravitatea accidentelor poate fi limitata prin echiparea autovehiculelor cu dispozitive de securitate (ex. airbag). De asemenea, conducatorii auto in varsta pot beneficia de programe de formare si de sisteme de asistenta la condus, care sa-i avertizeze atunci cand se apropie prea mult de vehiculul din fata, ajutandu-i sa aprecieze corect distanta, sa parcheze si sa circule in siguranta pe axe de circulatie cu mai multe benzi.

In acest context, programul ADVISORS a analizat impactul potential al sistemelor avansate de asistenta la condus asupra comportamentului la volan si asupra sigurantei rutiere. De asemenea, in cadrul acestui proiect au fost elaborate metode pentru evaluarea sistemelor si au fost identificate prioritati pentru actiuni viitoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.