trafic -copii
Pietoni,  Participanți la trafic

Copiii – Participanti la Trafic in Uniunea Europeana

Copiii sunt extrem de vulnerabili. In fiecare an, accidentele de pe soselele din UE sunt raspunzatoare pentru peste 700 de decese si 100 000 de cazuri de vatamari grave in randul copiilor cu varsta sub 15 ani.

Centura de siguranta si dispozitivele de fixare pentru copii

Purtarea centurii de siguranta poate reduce riscul producerii unor vatamari grave in caz de accident. Legislatia UE prevede obligatia de a purta centura de siguranta in toate vehiculele. Copiii cu o inaltime de peste 1,35m pot utiliza centura de siguranta pentru adulti. Cei cu o inaltime inferioara trebuie sa utilizeze dispozitive adaptate, in functie de inaltimea si greutatea lor. Conform legislatiei in vigoare, este interzisa instalarea scaunului copilului pe scaunul din fata al masinii, orientat cu spatele spre directia de mers, cu exceptia cazului in care airbagul este dezactivat.
Proiectul CHILD analizeaza mecanismele prin care copiii sunt raniti in accidente. Rezultatele ar trebui sa contribuie la ameliorarea dispozitivelor de fixare pentru copii.

Copiii, in calitate de biciclisti si de pietoni

Dascalii si parintii ii pot invata pe copii despre siguranta rutiera in calitate de pietoni (prin demonstratii practice). Insa, inainte de a urca pe bicicleta, copiii ar trebui sa invete regulile de baza privind circulatia in trafic. La fel ca si adultii, atunci cand sunt pe bicicleta, copiii ar trebui sa poarte intotdeauna casca de protectie.
Rezultatele proiectului ROSE 25 includ o brosura cu o serie de orientari europene privind educatia tinerilor in domeniul sigurantei rutiere, care se bazeaza pe experientele din 25 de state membre.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.