masurianticoliziuni
Infrastructura Rutieră

Măsuri împotriva coliziunilor cu arbori în Franţa

Despre ce este vorba?

Acest proiect pilot a urmărit evitarea coliziunilor cu arbori pe o porţiune de 26,5 km din şoseaua naţională RN 134 din sud-vestul Franţei. Măsura aplicată a constat în instalarea a 7800 de metri de bariere de protecţie, modificarea a 13 intersecţii şi a 8 refugii. Unele porţiuni din şoseaua respectivă prezentau un nivel înalt de risc de producere a unor accidente grave din cauza copacilor de pe marginea carosabilului. Problema a constat în propunerea de măsuri şi negocierea acestora în scopul reducerii numărului şi gravităţii accidentelor prin separarea copacilor cu ajutorul barierelor de protecţie acolo unde era posibil sau, în celelalte cazuri, prin tăierea copacilor.

 Care sunt factorii implicaţi?

Această acţiune a fost iniţiată de administraţia locală a drumurilor, însă Ministerul Amenajărilor şi al Transporturilor, precum şi alte autorităţi naţionale şi regionale, au fost de asemenea implicate în procesul decizional şi în finanţarea proiectului.

Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică?

Costul total pentru punerea în aplicare a măsurilor împotriva coliziunilor cu arbori a fost de aproximativ 1 milion de euro, inclusiv gestionarea, studiile, punerea în aplicare şi supravegherea lucrărilor în teren. Toate costurile au fost suportate de către Ministerul Amenajărilor şi al Transporturilor prin gestionarea financiară a administraţiei regionale. Principalul beneficiu al punerii în aplicare a acestei măsuri a constat în reducerea semnificativă a numărului accidentelor cauzate de coliziunea cu arbori, a numărului de decese şi a gravităţii accidentelor. Conform calculelor, beneficiile au depăşit costurile cu un raport de 8 la 9.

Mai multe informaţii? http://partnet.vtt.fi/rosebud/products/deliverable/Handbook_July2006.pdf

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.