siguranta rutiera-infrastructura
Managementul Sigurantei Rutiere,  Infrastructura Rutieră,  Participanți la trafic

Rolul infrastructurii și utilizatorilor de drum în îmbunătățirea siguranței rutiere

Siguranța rutieră este un fenomen complex, care depinde de mulți factori și interacțiuni diferite. Cu alte cuvinte, pentru a obține cel mai mare impact posibil, trebuie să ne asigurăm că vehiculele sigure sunt conduse de șoferi siguri pe drumuri sigure.

Cele mai recente autoturisme și vehicule comerciale sunt echipate cu tehnologii de siguranță activă pentru a preveni producerea accidentelor și sisteme de siguranță pasivă pentru a proteja ocupanții și alți utilizatori ai drumului în cazul în care are loc un accident.

Dar tehnologia vehiculelor este doar o piesă din acest puzzle complex de siguranță rutieră. Factori la fel de importanți precum comportamentul șoferilor și al altor utilizatori ai drumului, întreținerea și proiectarea infrastructurii, regulile de circulație și aplicarea acestora, precum și vechimea parcului de vehicule, sunt doar câteva elemente ale acstui puzzle.

Concentrarea asupra unuia dintre acești factori, în timp ce îi neglijezi pe ceilalți, nu va aduce cele mai mari beneficii societății. Deci, dacă vrem să facem progrese în ceea ce privește siguranța rutieră, trebuie să punem mai mult accent pe o strategie integrată. Cu alte cuvinte, trebuie să ne asigurăm că:

Vehiculele sigure sunt conduse de șoferi siguri pe drumuri sigure

Utilizatori de drum siguri

Utilizatorii drumurilor includ atât șoferii, cât și pietonii și bicicliștii (așa-numiții „utilizatori vulnerabili ai drumului”). Comportamentul lor este zona cu cel mai mare potențial de îmbunătățire a siguranței rutiere. Într-adevăr, 90% din toate accidentele rutiere de astăzi sunt legate de eroarea umană.

În 30% dintre accidentele mortale, viteza este principalul factor, în timp ce distracția provoacă 10-30% din decesele rutiere. La fel de îngrijorător este faptul că 25% din toate decesele rutiere din Europa sunt legate de alcool.

Educația și formarea sunt factori cheie în insuflarea unui comportament și atitudini adecvate utilizatorilor drumurilor. Este vital ca șoferii să fie conștienți de propriile limitări, de pericolele depășirii vitezei sau de a trimite mesaje text în spatele volanului și de influența alcoolului sau a drogurilor asupra capacității lor de a conduce.

Aplicarea legilor rutiere existente este, de asemenea, crucială, întrucât aproximativ 65% dintre accidentele mortale sunt cauzate de încălcări ale regulilor de circulație. Reprimarea infracțiunilor rutiere va face diferența, dar avem nevoie și de o mai bună aplicare transfrontalieră. Factorii politici europeni trebuie să decidă cum să aplice regulile în toată Europa și să se asigure că acestea sunt respectate.

Infrastructură rutieră sigură

Semnele de circulație neclare, marcajele proaste ale benzilor, suprafețele rutiere proaste și proiectarea proastă a drumului pot fi periculoase, pentru a da doar câteva exemple legate de infrastructură. Îmbunătățirile în proiectarea, construcția și întreținerea infrastructurii noastre rutiere pot îmbunătăți semnificativ siguranța rutieră.

Drumurile concepute pentru a minimiza blocajele și pentru a asigura o mai bună circulație a traficului, precum și pentru a reduce pericolele de pe marginea drumului, pot avea un impact major asupra siguranței. . Infrastructura proiectată inteligent care încurajează conducerea vigilentă și atentă va reduce, de asemenea, accidentele, scrie Rod Safety Facts, un site susținut de Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA), care reprezintă 15 producători importanți de mașini, camionete, camioane și autobuze din Europa.

Înlocuirea semnalelor de circulație cu sensuri giratorii îmbunătățește semnificativ siguranța nodurilor rutiere, de exemplu. Planificarea urbană trebuie să țină cont și de aspectele legate de siguranța rutieră.

Calitatea drumurilor este un alt element vital al siguranței rutiere. Suprafețele rutiere de proastă calitate sau care se deteriorează pot deteriora vehiculele și pot pune în pericol utilizatorii drumului. Tipul de drum joacă, de asemenea, un rol important: cele mai rapide drumuri din Europa – autostrăzile cu mai multe benzi – sunt cele mai sigure din punct de vedere statistic, în timp ce autostrăzile cu o singură bandă (autostrăzi cu două benzi) tind să fie cele mai periculoase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.